IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дълго ще продължи корекцията на фондовите борси?

Предстоят мерки за стабилизиране на финансовите пазари и стимулиране на растежа, смята Цветослав Цачев от ЕЛАНА Трейдинг

08:28 | 27.08.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световните финансови пазари изживяват най-драматичния си момент за последните пет години, който върна спомените за кризата от 2008 г. и кара инвеститорите да се питат дали не предстои повторение на огромния спад на цените на акциите. Това са основателни притеснения, но за криза е рано да се говори, пише ръководителят „Анализи“ в ИП ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев.

Първата причина е, че следващата истинска пазарна драма ще е свързана с държавните дългове. Тя стартира още преди три години с фарса около Гърция и с всяко ново количествено улеснение ще се приближава. Но корекцията в момента не води до разпродажби на държавни ценни книжа, като тези инструменти са най-очевидната защита на капитала.

А краткият срив се дължи на два фактора: икономически – поради забавянето на индустрията в Китай, довело до спад на суровините и сериозна обезценка на акциите от тези сектори; и пазарна причина – поради високата им оценка и липсата на корекция на развитите борси за последните 4 години. И двата са от еднакво значение. Корекцията е силна, защото индексите се покачиха много.

Колко дълго ще продължи корекцията?

Вероятно поне месец, но голямата част от спада при такива корекции става много бързо и впоследствие се формира дъно за няколко седмици при повишена волатилност. V-образно дъно по-скоро не трябва да се очаква. Според очакванията на Цачев причината за възстановяване ще бъде отлагането на повишаването на лихвите в САЩ и сигурно предоставянето на значителни монетарни стимули в Китай.

Възможно е и Федералният резерв да измисли начин за подкрепа на щатската икономика, с което да свали допълнително долара и да отговори на обезценяването на юана и на постоянното поевтиняване на еврото. Дори и централната банка да не предприеме всички възможни и желани от пазара мерки, корекцията рано или късно ще приключи, когато инвеститорите видят атрактивни цени на акциите.

Кои от акциите да се купуват в този момент?

И тук е времето да се постави най-важният въпрос: какво да се купува. Отговорът се крие в икономическия и пазарния цикъл. През март ЕЛАНА публикува графика, която комбинира икономическия цикъл с движението на акциите на различни сектори. Оттогава има само една промяна – страните се придвижиха напред. Така Китай, основният „виновник“ за корекцията, отчита свиване на индустрията си; САЩ вероятно също ще отчетат забавяне на икономиката; ЕС и България растат и перспективите пред тях са по-добри спрямо няколко месеца назад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Не го знам тоя Цачев, но след тва на горе, което сега върви би трябвало да изтрещи една проверка на дъното, до където си беше тогава искам да го видя какво ще обяснява тогава, що пада ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Батя
преди 8 години
Така е, но трябва да отдадем нужното уважение на Цачев, че все пак се осмелява да прави прогнози... а не само да коментира и философства следварително като масата видни "анализатори" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
SOFIX
преди 8 години
Никой не може да каже със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
Изгребването на вода от потъващия кораб не следва да предизвика безмерна радост .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още