IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: ЕЦБ трябва да прибегне до количествени улеснения

Ако инфлацията в еврозоната устойчиво остане далеч под заложените цели, ще е нужно вливане на ликвидност, смята ръководителят на МВФ

12:20 | 20.06.14 г.
Кристин Лагард: ЕЦБ трябва да прибегне до количествени улеснения

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да прибегне до количествени улеснения, в случай че инфлацията в еврозоната остане ниска за продължителен период от време. Такова е мнението на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, пише CNBC.

„Надяваме се, че ако инфлацията устойчиво се задържи ниска, то ЕЦБ ще предприеме мерки за количествени улеснения, сред които изкупуване на държавен дълг“, заявява Лагард в интервю за медията. Под устойчиво ниска тя разбира инфлация, която остава доста под заложения таргет на ЕЦБ.

Към момента нивото на инфлация в еврозоната е далеч под заложените от ЕЦБ като цел 2 на сто. През април то беше 0,7 на сто, а през май – 0,5 на сто. На този етап обаче институцията се въздържа от програма за вливане на ликвидност по подобие на тези, които бяха осъществени от повечето от останалите основни централни банки.

Все пак в началото на юни ръководителят на ЕЦБ Марио Драги пое ангажимент да бъде проведена програма за изкупуване на държавни ценни книжа, но през следващата година и то при положение, че ситуацията го изисква. Нестандартната мярка, която въведоха от банката, касае отрицателните лихви по депозитите на търговските банки при ЕЦБ. Надеждата е с този ход да се стимулира кредитирането в еврозоната.

Според Кристин Лагард в момента глобалната икономика е изправена пред три основни проблема – създаване на работни места, прекомерното ниво на държавна и фирмена задлъжнялост и геополитическо напрежение.

През последните месеци се наблюдава изостряне на ситуацията в Ирак и Украйна, подновяват се и териториалните спорове в Южно- и Източнокитайско море. „Всичко това създава огромна несигурност, а огромната несигурност не допринася за взимането на инвестиционни решения“, обяснява Лагард.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още