IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: ЯЦБ не планира промяна в покупките на борсово търгувани фондове

Управителят на японския банков регулатор отхвърли критиките, предприетото от банката мащабно изкупуване източва ликвидност и влияе негативно върху пазарите

10:26 | 05.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Koichi Ueda/The Asahi Shimbun/Bloomberg</em></p>

Снимка: Koichi Ueda/The Asahi Shimbun/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) не планира да променя своите покупки на борсово търгувани фондове (ETF) или да намали своите притежания, заяви управителят на регулатора Харухико Курода. Той отхвърли критиките, че предприетото от банката мащабно изкупуване източва ликвидност и влияе негативно върху пазарите. 

Покупките на ETF-и от страна на ЯЦБ е част от програмата на банката за свръхразхлабена парична политика, която трябва да бъде поддържана, за да се смекчи икономическия удар, причинен от пандемията от коронавирус, изтъкна Курода, цитиран от Ройтерс.

„Нашите покупки на ETF не са насочени директно към повишаване на цените на акциите“, подчерта гуверньорът на ЯЦБ пред японския парламент, отхвърляйки критиките, че банката манипулира ценовото движение на акциите със своите покупки.

Според Курода предприетите от ЯЦБ стъпки за облекчаване на паричната политика, включително покупките на ETF-и, са необходими мерки.

„Понастоящем не планираме да преразгледаме програмата за покупки на ETF-и и не обмисляме разтоварване от това, което притежаваме“, подчерта управителят на ЯЦБ.

Централната банка на третата по големина икономика в света изкупува значителни количества държавни облигации и рискови активи, в това число и ETF-и, за да осигури допълнителни пари за пазарите и да предотврати евентуална вреда върху бизнес настроенията от страна на неблагоприятните пазарни движения.

Като част от усилията за омекотяване на удара от пандемията от коронавирус ЯЦБ се ангажира през март тази година да купува ETF-и на стойност до 12 трлн. йени (115,07 млрд. долара) годишно – удвоявайки темпа на изкупуване преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още