Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Курода: Мащабното парично улеснение вече не е най-добрата политика

Той обаче потвърди, че Японската централна банка ще продължи да прилага политиката на количествени улеснения

Курода: Мащабното парично улеснение вече не е най-добрата политика

Харухико Курода, управител на Японската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода заяви в понеделник, че все още е необходимо да се продължи с политиката на количествени улеснения, като се има предвид слабата инфлация в страната, въпреки че ситуацията не е същата като в последните пет години, съобщава MarketWatch.

Още по темата
„Японската икономическа активност и цените вече не са в ситуация, при която решителното прилагане на широкомащабната политика за преодоляване на дефлацията се счита за най-подходящото политическо поведение, какъвто беше случаят преди това“, коментира Курода по време на свое изказване.

Гуверньорът на ЯЦБ, който през 2013 г. представи агресивната програма за изкупуване на активи, заяви, че икономиката се е подобрила значително, корпоративните отчети са добри, а на пазара на труда се наблюдава затягане.

Междувременно базисната инфлация, с изключение на прясната храна, се е ускорила до 1% през септември за първи път от февруари, като по този начин е изминала половината от пътя до целта на централната банка.

„Предвид развитието на икономиката и цените ЯЦБ ще продължи да прилага политиката на количествени улеснения, като има предвид положителните и отрицателните ефекти от своята политика“, каза още Курода. 

Базисната инфлация в т. нар. икономики от Г-3 се е ускорила до 1,4% на годишна база от посткризините 1,1% и ще продължи да се покачва според главния икономист на Morgan Stanley Четан Ахия. Той смята, че еврозоната и Япония ще видят по-ясно изразен ръст от този в САЩ.

Една от причините за промяната в очакванията е, че работниците най-накрая започнаха да получават по-високи заплати заради затягането на пазара на труда. Кампанията, водена от правителството на Япония за по-високи заплати, вече се отразява върху данните за инфлацията.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Поръчките на щатски стоки за трайно потребление са намалели с 2,1%