IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Мащабното парично улеснение вече не е най-добрата политика

Той обаче потвърди, че Японската централна банка ще продължи да прилага политиката на количествени улеснения

13:24 | 05.11.18 г.
<p>
	Харухико Курода, управител на Японската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Харухико Курода, управител на Японската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода заяви в понеделник, че все още е необходимо да се продължи с политиката на количествени улеснения, като се има предвид слабата инфлация в страната, въпреки че ситуацията не е същата като в последните пет години, съобщава MarketWatch.

„Японската икономическа активност и цените вече не са в ситуация, при която решителното прилагане на широкомащабната политика за преодоляване на дефлацията се счита за най-подходящото политическо поведение, какъвто беше случаят преди това“, коментира Курода по време на свое изказване.

Гуверньорът на ЯЦБ, който през 2013 г. представи агресивната програма за изкупуване на активи, заяви, че икономиката се е подобрила значително, корпоративните отчети са добри, а на пазара на труда се наблюдава затягане.

Междувременно базисната инфлация, с изключение на прясната храна, се е ускорила до 1% през септември за първи път от февруари, като по този начин е изминала половината от пътя до целта на централната банка.

„Предвид развитието на икономиката и цените ЯЦБ ще продължи да прилага политиката на количествени улеснения, като има предвид положителните и отрицателните ефекти от своята политика“, каза още Курода. 

Базисната инфлация в т. нар. икономики от Г-3 се е ускорила до 1,4% на годишна база от посткризините 1,1% и ще продължи да се покачва според главния икономист на Morgan Stanley Четан Ахия. Той смята, че еврозоната и Япония ще видят по-ясно изразен ръст от този в САЩ.

Една от причините за промяната в очакванията е, че работниците най-накрая започнаха да получават по-високи заплати заради затягането на пазара на труда. Кампанията, водена от правителството на Япония за по-високи заплати, вече се отразява върху данните за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още