IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Инфлацията в еврозоната е осезаемо по-слаба

Перспективите за ръста бавно се подобряват в развитите икономики, но прогнозите за развиващите се пазари са по-слаби, твърди гуверньорът на ЕЦБ

20:08 | 01.02.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Драги пред европейските депутати. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Драги пред европейските депутати. Снимка: Ройтерс

Инфлацията в еврозоната е осезаемо по-слаба, отколкото Европейската централна банка (ЕЦБ) очакваше при заседанието си през декември, призна президентът на институцията Марио Драги при изявление в Европарламента в Страсбург.

Той посочи, че рисковете за ръста на потребителските цени са се увеличили от последния месец на миналата година на фона на несигурността за растежа в развиващите се икономики, колебанията на фондовите борси и пазара на суровини и геополитическите рискове. 

На заседанието на ЕЦБ преди две седмици банкерите оставиха програмата си за стимули непроменена, но Драги недвусмислено сигнализира, че планът може да бъде преразгледан при следващата среща през март.

Марио Драги за пореден път заяви, че паричната политика на ЕЦБ работи и че еврозоната е се възстановява.

Предвид слабия ръст на заплатите, прогнозите за слаба инфлация – далеч под целевото ниво от малко под 2% - има необходимост от внимателен анализ на това как ниската инфлация ще повлияе на динамиката в заплатите, посочи централният банкер.

„Перспективите за ръста бавно се подобряват в развитите икономики, но прогнозите за развиващите се пазари са по-слаби. Като цяло ръстът е нисък според историческите стандарти“, каза Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
''има необходимост от внимателен анализ на това как ниската инфлация ще повлияе на динамиката в заплатите, посочи централният банкер'' ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ Растеж на икономиката има когато се увеличава крайното търсене а то се стимулира по два начина :1) кредитиране и се видя какво стана https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/2) нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц го каза : ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене...'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034''Икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% води до 0,38% увеличение на растежа''- http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още