IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартинс Казакс: Малко вероятно е ЕЦБ да повиши лихвите през юли

Повишение през лятото би означавало по-ранно прекратяване на покупките на нетни активи, каза членът на УС на ЕЦБ

13:15 | 07.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да прекрати покупките на нетни активи по програмите си по-рано от очакваното, но повишение на основните лихвени проценти е малко вероятно да се случи през юли тази година. Така членът на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на централната банка на Латвия Мартинс Казакс отхвърли предположенията на инвеститорите за повишение на лихвите през лятото, съобщи Ройтерс.

След заседанието си в четвъртък миналата седмица европейският регулатор реши да остави лихвите без промяна. В пресконференция след това гуверньорът на банката Кристин Лагард заяви, че инфлационният натиск се трупа, а високите цени може да се задържат за по-дълго от очакваното. Пазарите разтълкуваха това като намек, че е възможно да има лихвено повишение през тази година, като то може да се случи още през юли.

Казакс обаче отхвърли залозите на инвеститорите, тъй като това би означавало забавяне или прекратяване на пандемичните покупки на активи преди договорената дата.

Покупките на активи трябва да продължат поне до октомври, въпреки че източници на Ройтерс посочиха, че е възможно банката да измести датата за по-рано на заседанието си на 10 март.

"[Ако има лихвено повишение през] Юли, това би предположило невероятно бърз темп на прекратяване [на покупките]“, каза Казакс, като допълни, че посочването на конкретен месец би било твърде прибързано действие.

ЕЦБ отдавна заяви, че ще прекрати покупките на активи „малко преди“ повишението на лихвата по депозитите, която сега е на ниво от -0,5%.

През януари инфлацията в еврозоната достигна рекордното равнище от 5,1% - повече от двойно над целевото равнище от 2%.

„Ако видим, че инфлацията продължава да е висока и че пазарът на труда продължава да е силен, или се подсилва допълнително, ако видим, че икономиката продължава да се развива, посоката е ясна: може да действаме по-рано спрямо преди“, каза банкерът.

"С възстановяването на икономиката, с това равнище на инфлацията и с нарастващия риск от устойчива инфлация новите покупки на нетни активи стават по-малко необходими“, коментира Казакс, като предупреди, че възможността от война между Украйна и Русия представлява най-големия риск пред плановете на ЕЦБ.

„Ако, не дай Боже, избухне война, ще преоценим базисния сценарий и ще действаме спрямо него“, посочи гуверньорът на Латвийската централна банка.

Паричните пазари залагат, че през юли ще има 15 базисни пункта увеличение на лихвата върху депозитите на ЕЦБ, което ще бъде последвано от близо 40 базисни пункта увеличение през декември. Показателят в момента е под нулата – което означава, че на банките им се начисляват такси за съхранението на парите им в централната банка – от 2014 г. насам.

В неделя членът на УС на ЕЦБ Клаас Нот заяви, че очаква увеличение на лихвените проценти през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още