IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ неочаквано нарастват

Подадените молби за обезщетения са над нивата от рецесията през 2007 г.

16:43 | 19.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на американците, които са подали нови заявления за обезщетение при безработица, неочаквано се е увеличил през миналата седмица, тъй като COVID-19 предизвика нова вълна от съкращения и допълнително забави възстановяването на пазара на труда, съобщи Ройтерс.

Подадените за първи път молби за държавни помощи при безработица възлизат на сезонно коригирани 742 хил. за седмицата, приключила на 14 ноември, в сравнение със 711 хил. през предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 707 хил. подадени заявления през последната седмица.

безработица безработица

Ежедневно новите случаи на заразени с COVID-19 в Съединените щати надвишават 100 хил. души от началото на този месец, което увеличава броя на заразените в страната до над 11 милиона души.

Много щати наложиха ограничения върху бизнеса, тъй като броят на починалите надхвърли 250 хил. души от началото на пандемията в САЩ. Новоизбраният президент Джо Байдън започва мандата си в труден момент, изправяйки се пред криза с общественото здраве и нестабилна икономика. Той ще поеме поста от президента Доналд Тръмп на 20 януари.

Заявленията за помощи при безработица спаднаха от рекордните 6,867 милиона през март, тъй като около 80% от хората, временно съкратени през март и април, бяха наети отново. На това се дължеше и възстановяването на растежа на работните места през последните шест месеца.

„В по-голямата си част компаниите в сферата на услугите като ресторанти и барове отвориха отново своя бизнес след отпадането на пролетните блокади. Работниците, които имаха късмет да се върнат на работните си места, сега са изложени отново на риск да ги загубят“, коментира Боб Шварц, старши икономист на Oxford Economics в Ню Йорк.

Новата вълна на COVID-19 съвпада с края на програмата, по която бяха отпуснати над 3 трлн. щатски долара държавна помощ за бизнеса и работниците, което спомогна за запазване на работните места и за съживяване на икономиката от дълбините на най-тежката рецесия след Голямата депресия.

Подадените заявления остават над седмичния пик от 665 хил. по време на рецесията от 2007 до 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още