IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Франция се нуждае от силно възстановяване, преди да намалява дълга

Държавният дълг на страната се очаква да набъбне до почти 120% от икономическата продукция тази година

17:39 | 19.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Франция трябва да изчака икономическият растеж да се възстанови напълно, преди да се пристъпи към фискална консолидация за поправяне на публичните финанси, засегнати от коронавирусната криза, казват от Международния валутен фонд, цитиран от Bloomberg.

Държавният дълг на страната се очаква да набъбне до почти 120% от икономическата продукция тази година след огромна подкрепа за работниците и фирмите по време на многократни блокади за овладяване на коронавируса.

Въпреки това продукцията трябва да се върне на нивата преди пандемията, преди да започнат мерките за намаляване на дълга, заявиха от МВФ.

„Ако възстановяването е по-бързо, бихме искали консолидацията да започне през 2022 г., но според настоящите ни прогнози бихме предвидили консолидацията да започне може би едва през 2023 г.“, каза Джефри Франкс, ръководител на мисията на МВФ за Франция. МВФ прогнозира ръст от 5,5% тази година и 4% през 2022 г. след исторически спад от 9% през 2020 г.

Фондът повтори призива си към Франция да представи план, който да предвижда намаляване на дълга в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още