IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 60% от японските компании очакват короновирусът да засегне печалбата им

Анализаторите все по-ясно виждат рисковете от рецесия за третата по големина икономика в света

10:54 | 04.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над 60% от представителите на бизнеса в Япония заявиха, че очакват печалбата им да бъде засегната от епидемията от коронавирус, съобщава Ройтерс, позовавайки се на проучване на мозъчния тръст Teikoku Data Bank, според което растат пазарните опасения, че третата по големина икономика в света се насочва към рецесия.

Показателят, който измерва настроението на компаниите спрямо икономиката, се срина до 7-годишно дъно през февруари, посочват анализаторите, тъй като ограниченията при пътуванията, отмяната на редица събития и прекъсванията на веригите на доставка са засегнали производителите и компаниите от сектора на услугите. 

„Въздействието на вируса се разпространява в различните индустрии“, споделят от мозъчния тръст. Според експертите ръстът на икономиката вероятно ще продължи да се забавя до момент, в който ще започне да се свива поради многото рискове, в това число и коронавируса.

Случаите на заразени с вируса в Япония достигнаха 1000 души, което хвърля сянка и върху предстоящите олимпийски игри в Токио, които ще се проведат юли.

На фона на продължаващите икономически сътресения в страната най-големият японски превозвач ANA Holdings Inc и местният му конкурент Japan Airlines Co Ltd заявиха, че ще отменят някои от своите вътрешни полети между 6 и 12 март поради спада при пътуванията.

В проучването, проведено между 14 и 29 февруари, 63,4% от компаниите заявиха, че печалбата им ще бъде засегната от епидемията.

От тези дружества 30,2% предупредиха, че печалбата им вече е била ударена, докато 33,2% са заявили, че очакват печалбата да бъде засегната в близко бъдеще.

Във всички 10 индустрии, включени в проучването, се влошава настроението, включително при туризма, който понесе удар от спадането на местните и задграничните посетители.

Японската икономика претърпя свиване през трите месеца до декември и може да се свие отново през текущото тримесечие поради здравната криза, която прекъсна веригите на доставка и засегна търговците на дребно, разчитащи на входящия туризъм, споделят анализатори.

Увеличаването на рисковете от рецесия допълнително притиска Японската централна банка (ЯЦБ) да увеличи стимулите, за да подкрепи икономиката на предстоящата среща на нейното управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още