IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между САЩ и Иран е по-важно за инвеститорите от търговската сделка

Аластър Нютон, директор на Alavan Business Advisory и бивш британски дипломат, прогнозира, че напрежението между двете страни ще продължи да се повишава

22:16 | 13.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Търговската борба между САЩ и Китай доминираше вниманието на инвеститорите през по-голямата част на 2019 г., но тя вече вероятно ще бъде засенчена от напрежението между САЩ и Иран, прогнозира консултант по политически рискове, цитиран от CNBC.

„Всъщност мисля, че това (отношенията САЩ-Иран – бел.ред.) ще бъде по-важен въпрос за инвеститорите през тази година, отколкото отношенията между Китай и САЩ“, каза Аластър Нютон, директор на Alavan Business Advisory и бивш британски дипломат.

Той прогнозира още ирански атаки през тази година, след като Техеран изстреля ракети по американски бази на територията на Ирак през миналата седмица в отговор на атаката на САЩ над летището в Багдад, която причини смъртта на най-високопоставения ирански генерал Касем Солеймани.

Нютон не прогнозира как точно иранските сили ще продължат да извършват атаките си, но други експерти заявиха, че бъдещите действия могат да включват агресия от ирански паравоенни групировки в региона и кибератаки.

Нютон каза, че отношенията между САЩ а Иран "просто вървият от лошо към по-лошо" и няма признаци, че двете страни биха могли да се обърнат към дипломацията, за да разрешат конфликта си. Неговият коментар беше направен, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter , че „не може да се интересува по-малко“ дали властите на Иран ще се съгласят да преговарят. Техеран също не би искал да преговаря с Тръмп, заяви Нютон. е е

Иранските власти "няма да говорят с Доналд Тръмп, иранците ще се надяват, че Доналд Тръмп ще загуби президентските избори в САЩ през тази година и те трябва да се разбират с администрацията на Демократическата партия“, каза той.

Като цяло Иран остава „значителна заплаха“ в Близкия изток, въпреки уличните протести, които избухнаха, след като военните признаха, че погрешно са свалили украински пътнически самолет, при което загинаха 176 души.

"Не трябва да има съмнение ... властите ще се ожесточат, ако почувстват, че режимът е под сериозна заплаха", заяви Нютон,припомняйки , че сегашният режим и преди "безмилостно е потушавал протести" и ще го направи отново ако това е необходимо.

Той каза също, че свалянето на украинския самолет може да доведе до смяна на ръководството в Иранския ислямски революционен гвардейски корпус, което да проправи пътя на по-младото поколение офицери, обучени от Солеймани.

Солеймани е бил „особено безмилостен човек“, но „изключително добър“ във военните дела, каза Нютон. "Мисля, че чуждестранният легион на Иран ... все още представлява значителна заплаха в региона, преследвайки дългосрочните цели на Иран", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още