Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Настроението на германските инвеститори се влошава през юни

Проучването на ZEW отчита най-ниското ниво на показателя от септември 2018 г.

Настроението на германските инвеститори се влошава през юни

Снимка: Ройтерс

Настроението сред германските инвеститори се влошава през юни, показва проучване на института Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW), което отразява слабите икономически данни и търговското напрежение в глобален мащаб, съобщава Ройтерс.

ZEW споделя, че икономическото настроение сред инвеститорите за юни се понижава до -2,11 пункта от -2,1 пункта през май. Икономисти очакваха този показател да се понижи до -5,9 пункта. 

Още по темата

Юнското проучване отчита най-ниското ниво в това отношение от септември 2018 г. и отбелязва втори пореден месец на спад.

Президентът на ZEW Ахим Вамбах заяви, че рязкото понижение е свързано с по-голямата несигурност в световната икономика и със спада при данните за германската икономика от началото на второто тримесечие.

„Ескалирането на конфликта между САЩ и Китай, увеличеният риск от военно стълкновение в Близкия изток и растящата вероятност за Brexit без сделка хвърлят сянка върху глобалните икономически перспективи“, споделя Вамбах.

Паралелно проучване на оценката на инвеститорите за текущите икономически условия отчита спад от 8,2 пункта спрямо май до 7,8 пункта. Пазарните прогнози разглеждаха възможно понижение до 6 пункта.

По-слабите от очакваното резултати относно пониженото инвеститорско настроение добавят още признаци, че икономическият растеж на Германия ще бъде слаб през тази година и че очакваното възстановяване през 2020 г. може да се окаже по-малко впечатляващо от прогнозите.

Влиятелният германски институт Ifo намали прогнозата си за растежа за 2020 г. на 1,7% от 1,8 на сто, предупреждавайки, че рецесията от производството започва да се разпространява и в други сектори.

В понеделник доклад на Бундесбанк показа, че германската икономика ще се свие леко през второто тримесечие на 2019 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед: Перспективите за икономиката са положителни въпреки тревогите за търговията*