IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия и Швейцария оставиха лихвите си непроменени

Централните баки на двете страни посочиха развитието на пандемията от коронавирус като основен риск

17:10 | 24.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Logan Cyrus/Bloomberg</p>

Снимка: Logan Cyrus/Bloomberg

На заседанията си в четвъртък централните банки на Норвегия и Швейцария взеха решения да запазят паричните си политики непроменени.

Комитетът по парична политика и финансова стабилност на Норвежката централна банка единодушно реши да запази лихвения процент непроменен на ниво от 0% и прогнозира, че ставката ще остане на това ниво за известно време напред.

Пандемията от Covid-19 доведе до рязък спад в норвежката икономика. Активността се засили през лятото, а безработицата се понижи. Ще отнеме време, докато производството и заетостта се върнат до нивата си от преди пандемията. Базовата инфлация е над целта, но поскъпването на кроната от март и перспективите за нисък растеж на заплатите предполагат, че тя ще се понижи.

„Резкият икономически спад и значителната несигурност около перспективите предполагат задържане на нивото на лихвения процент, докато има ясни признаци, че икономическите условия се нормализират“, казва управителят на институцията Ойщайн Олсен.

От своя страна Швейцарската централна банка остави основната си лихва на ниво от -0,75%.

Институцията изрази желание да се намеси по-силно на валутния пазар. Централните банкери продължават да снабдяват банковата система с щедри ликвидни средства чрез механизма за рефинансиране. Банката е също активен участник на репо пазара при необходимост.

В настоящата ситуация перспективите за инфлацията са обект на необичайно висока несигурност, пише в изявлението на централната банка. В краткосрочен план новата прогноза за инфлацията е по-висока от тази през юни, главно поради нарастването на цените на петрола. Дългосрочната прогноза за инфлацията е непроменена. Въпреки това очакванията за текущата година остават отрицателни, или −0,6%. Инфлацията вероятно ще се върне към положителна територия през 2021 г. (0,1%) и слабо ще се увеличи през 2022 г. (0,2%).

Икономическата активност в Швейцария се е увеличила значително от май насам поради облекчаването на мерките срещу коронавируса и подкрепата от фискалната и паричната политика. От Швейцарската централна банка обаче предвиждат, че както в чужбина, така и в страната възстановяването ще бъде бавно и нестабилно. Институцията прогнозира, че през тази година БВП ще се свие с около 5%. Това би било най-силният спад от кризата в средата на 70-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още