Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Новотни: Биткойнът е твърде нестабилен и уязвим към спекулации

Хората трябва да наясно с рисковете, които крие виртуалната валута, заяви членът на управителния съвет на ЕЦБ

Новотни: Биткойнът е твърде нестабилен и уязвим към спекулации

Снимка: Архив Ройтерс

Един от членовете на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Евалд Новотни, изказа предупреждение срещу приемането на биткойна като официално средство за плащане, заявявайки, че цифровата валута не е стабилна и е твърде уязвима към спекулации.

Много правителства по света обмислят как да регулират и класифицират биткойна, чиято стойност се повиши през юни до рекордно високо ниво от малко под 3 хил. долара, припомня Ройтерс.

През април японското правителство призна биткойна като законно платежно средство, като част от усилията за използване на финансовите технологии за стимулиране на икономиката.

Още по темата

„Биткойнът няма онова нещо, което прави една валута добра, а именно – стабилност“, заявява Новотни за австрийския ежедневник Kleine Zeitung в интервю, публикувано в сряда. „Биткойнът е обект на спекулации“, допълва той.

Подобно на останалите виртуални валути биткойнът не е управляван от единен орган като централна банка. Вместо това трансакциите с биткойни се записват на хиляди компютри в целия свят, които поддържат регистрационни файлове и валидират трансакциите – технология, известна като блокчейн.

Напоследък инвеститорите започнаха да смекчават позициите си към технологията в резултат на изключителното ѝ представяне и потенциала да се конкурира със златото и държавни валути като ценен актив.

Цената на биткойна се понижи с 20% спрямо рекорда си от юни, но все още отчита ръст от 245% за последната година.

Макар че централната банка не би забранила биткойните, хората трябва да са наясно с рисковете, казва Новотни.

Биткойнът може да бъде търгуван на борси по същия начин като акции и облигации. Той се превърна в начин за плащане на някои търговци на дребно, както и за трансфериране на средства без нуждата от трета страна.

ЕЦБ извършва „експериментална дейност“ със същата технология, която стои зад биткойна, но има нужда от допълнителни проучвания, преди да обмисли възприемането ѝ, каза Ив Мерш, друг член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, през април.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (37)

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
37
LUBA6A2014 до: Sakamano
преди 4 месеца
точно така...едва сега се появиха зачатъци на популяризирането му-вече на Руския канал го показват и най-големият цирк е,че първо показват златото,след това петрола и слееед това Биткоина,който удря златото засега в 2 пъти...
0
 
0
 
36
преди 4 месеца
най-после ме чуха "инвесторите" и какво публикуваха?Плашат гаргите с шефовете на банките,които се нас*рат от страх,че се появи нещо,което е извън контрола на техните алчни амбиции да заробят СветЪт...Е-няма да ви мине номерът,"господа мошеници"-Биткоин се появи,за да ви направи безпомощни
0
 
1
 
35
deant до: Sakamano
преди 4 месеца
не съм казал "големи". не съм казал и транзакции само между бтикойн портфейли.
1
 
0
 
34
Sakamano до: deant
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Явно нещата не са ти съвсем ясни. Големи транзакциите между различни биткойн адреси по никакъв начин не влияят върху търсенето и предлагането. Могат да повлияят масивни покупки или продажби на биткойни за долари или други валути. Но в такъв случай вече трудно ще запазиш анонимност.
0
 
2
 
33
deant до: Sakamano
преди 4 месеца
стига да имат желание, могат пред 100-200-500 анонимни акаунта да манипулират цената в долари или в каквото там искаш да го обърнеш. Първо никой не знае кои, са второ никой не знае, че са дублирани акаунти. Защо? Ми нали тва му е хубавото... Дори може и да не се заподозре, че се прави. А може би дори в момента се прави? Някой може ли да каже - кой купува, кой продава, и дали завишената цена не е заради фалшиво завишено търсене? Има ли контрол? Няма. Има ли прозрачност? Само на транзакциите, но не и кой стои зад тях. Колко по удобно трябва да бъде за спекулантите? Прозрачността на транзакциите е перфектна за тях, защото тя показва търсене и движение, но не показва нищо друго.

Още от Новини
Инфлацията при производствените цени в Китай се е забавила до 4-месечно дъно