IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Пътят към икономическо възстановяване ще бъде дълъг

Милиони американски граждани ще останат без работа в продължение на години, предупреди гуверньорът на Фед

22:55 | 10.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че централната банка ще осигури години на изключителна подкрепа за икономика, ударена от пандемията от коронавирус.

"Работата на Фед засяга домакинствата и бизнеса в цялата страна. Ние сме ангажирани да използваме пълния си набор от инструменти, за да гарантираме, че възстановяването ще бъде възможно най-стабилно", заяви Пауъл след края на двудневното заседание на регулатора, цитиран от Ройтер. „Пътят е дълъг. Ще отнеме известно време“, подчерта той.

Очаква се това възстановяване да започне сериозно през 2021 г., като прогнозата за икономически растеж за въпросната година е 5%. 

По думите на Пауъл милиони американски граждани ще останат без работа, докато възстановяването не започне да тече. „Вероятно ще изминат години преди тези хора отново да си намерят работа“, изтъкна гуверньорът на Фед.

Той обърна внимание и на етническото разделение по отношение на безработицата. Чернокожите и латиноамериканците в САЩ представляват най-голям дял от всички граждани, изгубили работата си през последните месеци, тъй като пандемията е засегнала най-силно сектори като ресторантьорството и здравеопазването, където въпросните етноси съставляват голям процент от заетите.

След края на двудневната среща на представителите на Федералния комитет по отворените пазари стана ясно, че централната банка очаква основните лихви да се задържат на ниво около нулата до 2022 г., или до пълното възстановяване на американската икономика от коронавируса.

„За да подпомогне притока на кредити към домакинствата и бизнеса, през следващите месеци Федералният резерв ще увеличи притежанията си на държавни ценни книжа и ценни книжа, обезпечени с жилищни и търговски ипотечни ценни книжа, поне с текущите темпове, за да поддържа безпроблемното функциониране на пазара, като по този начин насърчава ефективното насочване на паричната политика към по-широки финансовите условия “, заявиха от Федералния комитет по отворените пазари.

Фед прогнозира 6,5-процентно свиване на американската икономика за 2020 г., ниво на безработицата от 9,3% на годишна база, както и обща и базова инфлация съответно 0,8 на сто и 1%. За 2021 г. и 2022 г. централната банка очаква съответно 5% и 3,5% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), докато нивото на безработица ще се свие съответно до нива от 6,5 на сто и 5,5%. За следващите две години Фед прогнозира ръст на общата и базовата инфлация съответно до 1,6% и 1,5% за 2021 г. и 1,7 за 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още