Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

По примера на Фед: И Канадската централна банка намали основната лихва

Понижението, също като това в САЩ, е в размер на 50 базисни пункта

По примера на Фед: И Канадската централна банка намали основната лихва

Източник: Bloomberg/ David Kawai

Канадската централна банка намали в сряда основния си лихвен процент по заемите с 50 базисни пункта до 1,25% на своето редовно заседание, след като ден по-рано Федералният резерв на САЩ предприе подобни мерки в опит да защити икономиката на страната от коронавируса, съобщава Bloomberg.

Централната банка понижи ставката си от 1,75% на 1,25% и заяви, че разпространението на коронавируса представлява „съществен негативен шок“ за канадските и глобалните перспективи. Длъжностните лица заявиха, че отново биха предприели действия за намаляване на лихвения процент, ако това е необходимо.

„Управителният съвет е готов да коригира допълнително паричната политика, ако се изисква да подкрепи икономическия растеж и да задържи инфлацията спрямо целта“, заяви в изявление ръководството на банката, добавяйки, че това е част от глобалния отговор на кризата.

Още по темата

Този ход се определя като обрат за гуверньора на банката Стивън Полоз, чиято продължителна съпротива срещу намаляването на разходите за заеми остави страната с най-високия основен лихвен процент сред развитите икономики.

Ръководството на банката изтъкна защо е необходимо намаление с 50 базисни пункта, първото след рецесията през 2008-2009 г., като заяви, че „перспективите вече са по-слаби, отколкото през януари“. Предстои Полоз да се изкаже в четвъртък в Торонто относно решението. Следващата среща на банката е на 15 април.

Коронавирусът рязко намали икономическата активност в някои региони, прекъсна веригите за доставки, понижи цените на стоките и предизвика преоценка на риска, като всичко това затрудни финансовите условия, заявиха от Канадската централна банка, предупреждавайки, че ситуацията може да се влоши.

„Има вероятност с разпространението на вируса бизнесът и доверието на потребителите да се влошат, като това допълнително потиска активността“, казаха още те.

Няколко вътрешни фактора също натежават върху растежа през първото тримесечие, включително железопътните блокади, зимните бури, по-слабите от очакваното бизнес инвестиции и стачките на учителите в Онтарио, съобщи банката.

Този ход е част от очакваната вълна на облекчения от централните банки по света и следва извънредното решение на Фед във вторник да намали основната си лихва с 50 базисни пункта. Въпреки понижението основната лихва на централната банка на Канада остава една от най-високите в Г-7.

От 32 икономисти, анкетирани от Bloomberg, 30 прогнозираха намаление най-малко с 25 базисни пункта, а половината от тях очакваха намаление с 50 базисни пункта.

Улеснената парична политика трябва да увеличи доходите за милиони хора с ипотека с променлива ставка. Но след продължилия десетилетия жилищен бум страната има най-голямото дългово бреме при домакинствата сред страните от Г-7. Затоова съществува риск решението да добави към уязвимостта на финансовата система, докато потреблението и купуването на жилищата се ускоряват.

В изявлението от сряда не се споменава за увеличените финансови рискове, свързани с нарастването на паричното облекчение.

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Коронавирусът може да задълбочи социалното неравенство в САЩ