IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени във Великобритания растат с по-слаб темп от очаквания

Цените на облеклата скачат с 4,2% през януари, а най-голям положителен импулс идва от горивата за транспорт

12:58 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания се ускорява през януари по-слабо, отколкото икономистите очакваха, съобщава Bloomberg. Потребителските цени растат с 1,8% на годишна база на фона на ръст от 1,6% през декември, показват данните на Националната статистическа служба. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха повишение в размер на 1,9 на сто.

По-скъпите горива и по-слабата валута се очаква да ускорят инфлацията над целевото ниво от 2% на Английската централна банка (АЦБ). Някои експерти очакват до края на годината ръстът на цените да достигне 3%.

Доказателство за натиск във възходяща посока е годишният ръст в разходите за продукция на фабриките, който се ускорява до най-високото ниво от 2008 г. 

Цените на облеклата скачат с 4,2% през януари, а най-голям положителен импулс идва от горивата за транспорт. Цените на хранителните продукти се понижават с най-слабия темп от над две години насам.

АЦБ очаква инфлацията да се ускори тази година и да достигне пик при 2,8% в началото на 2018 г.

Вносните цени растат с над 20% на годишна база, което е най-много от 2008 г. Суровият петрол поскъпва с 88%, което е най-големият скок от началото на века.

По-високата инфлация би означавала понижена покупателна способност на домакинствата, ако ръстът на заплатите (на актуално ниво от 2,7%) не се ускори, посочва Bloomberg.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още