IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в САЩ с неочакван спад през януари

Данните означават, че очакваният ръст на потреблението засега се отлага, анализират икономисти

21:45 | 17.01.14 г.
Потребителското доверие в САЩ с неочакван спад през януари

Потребителското доверие в САЩ записа неочакван спад в първия месец на годината. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, разчетоха това като знак, че ускоряването на вътрешното потребление може би ще изчака.

Стойността на индекса, следен от Thomson Reuters и Мичиганския университет, достигна 80,4 пункта, след  82,5 пункта през декември. В същото време икономистите очакваха ръст до 83,5 пункта.

Тези данни идват след като през декември статистиката отчете най-бавният ръст на заетостта за последните три години. Безработицата намалява, но това е факт заради по-големия брой лица, които са излезнали в пенсия през този месец.

Освен повечето работни места за подобряване на настроенията на потребителите и окуражаването им за извършване на покупки, е необходимо още и усещането за богатство на домакинството. Това може да дойде от по-високите цени на имотите, например, отбелязва още Bloomberg.

„Числата ни казват, че потребителите са още внимателни с харчовете”, коментира Майкъл Морън, главен икономист в Daiwa Capital Markets America. Той допълни, че известно охлаждане може да се очаква през първото тримесечие на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още