IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия отстъпиха с 0,9% през април

Спадът се задълбочи спрямо март, когато продажбите се смъкнаха с 0,7%, но на годишна база се повишават с 3,4 на сто

10:05 | 30.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в Германия отстъпиха с 0,9% през април

През април продажбите на дребно в Германия се свиха спрямо предходния месец, съобщава германската статистическа служба Destatis, цитирана от WBPOnline.

В реално изражение продажбите спаднаха с 0,9% на месечна база. За сравнение – през март понижението бе с 0,7%. Така данните не оправдаха пазарните прогнози за покачване от 0,2 на сто.

На годишна база Destatis обаче отчита повишение от 3,4% след отчетения годишен спад от 1,9 на сто през март. Прогнозата на анализаторите бе за ръст от 1,5%.

В сравнение с предходната година за първите четири месеца в реално изражение продажбите на дребно се покачиха с 1,2%, а в номинално – с 2% спрямо кореспондиращия период на 2013 г.

Показателят е основният измерител за потребителските разходи, проследяващ и измененията в общата стойност на коригираните с инфлацията продажби в сектор търговия. В съставянето му не са включени продажбите на автомобили и горива. Освен това показателят е важен елемент при образуването на брутния вътрешен продукт.

Германската икономика нарасна с 0,8% на тримесечна база през първите три месеца на 2014 г., след като домакинствата и правителството увеличиха своите разходи, стимулирани от изключително мекото време за този период на годината.

На годишна база брутният вътрешен продукт на Германия се повиши с 2,3% - най-силният ръст от над две години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Време е балона тук да се спука явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още