IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ са скочили с най-бърз темп от три години

Потребителското доверие в страната пък бележи най-високото си равнище от 2000 г.

21:47 | 27.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на нови жилища в САЩ през 2017 г. са скочили с най-бърз годишен темп от три години заради стремежа на потенциалните купувачи да се сдобият с дом на фона на ограничено предлагане, предаде AP.

Индексът Standard & Poor's CoreLogic Case-Shiller, който следи цените на жилищата в 20 американски града, е нараснал с 6,3% през 2017 г. - най-голямото увеличение от юни 2014 г.

Цените на жилищата в страната растат доста по-бързо от заплатите и инфлацията.

Силното наемане на служители и общият икономически растеж са направили по-лесно придобиването на жилище от американците и са засилили търсенето.

Сега по-малко хора обявяват жилищата си за продажба, най-вече защото ще трябва да плащат по-високи лихви по ипотеките, ако купят нов дом. Броят на жилищата за продажба през януари е бил най-ниският за този месец в статистиките от 1999 г.

Потребителското доверие в САЩ - на най-високото равнище от 2000 г.

Същевременно потребителите в САЩ се чувстват най-уверени от 2000 г. Индексът на потребителското доверие, измерван от частния институт Conference Board, е достигнал 130 пункта през февруари - най-високата стойност от ноември 2000 г. През януари показателят бе на равнище 124,3 пункта.

Индексът отчита оценката на потребителите за текущите икономически условия и очакванията им за идните шест месеца. И двата подиндекса са се повишили през февруари.

Силният пазар на труда е увеличил доверието. Равнището на безработица в страната е 4,1%, което е 17-годишен минимум.

Като цяло потребителите остават доста уверени, че икономиката ще продължи да расте с бързо темпо през следващите месеци, посочва директорът за икономическите показатели на Conference Board Лин Франко.

Икономистите следят много внимателно тези данни, тъй като потребителските разходи допринасят за около 70% от икономическата активност в Съединените щати, отбелязва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още