IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в еврозоната се понижи за първи път от три месеца

На годишна база производството се е увеличило, но с по-бавен темп

14:02 | 14.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Промишленото производство в еврозоната се понижи през май с повече от очакваното, засегнато най-вече от спада в производството на нетрайни потребителски стоки като храни и дрехи, показват данните на европейската статистическа служба, публикувани от Ройтерс.

Евростат заяви, че промишленото производство в 19-те държави, споделящи еврото, е спаднало с 1% на месечна база, докато икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад от 0,2%.

производство производство

На годишна база производството се е увеличило, докато икономиката се възстановява от най-лошата фаза на пандемията на COVID-19 през 2020 г. Нарастването от 20,5% обаче е по-ниско от средно прогнозирания от икономистите в анкета на Ройтерс ръст от 22,2%.

Темпът на възстановяване също се забавя след увеличението от 39,4% на производството през април спрямо година по-рано.

Най-големият спад на месечна база през май е на нетрайните потребителски стоки, при които производството е спаднало с 2,3%, първият му спад през тази година и най-големият от април 2020 г.

Производството също се е свило с 1,6% при  капиталовите стоки като машини, което може да означава по-ниско производство в бъдеще.

Произвеждането на енергия е намаляло с 1,9% за месеца, докато това на трайни потребителски стоки, като автомобили и хладилници, е нараснало с 1,6%.

Месечният спад през май се утежнява от ревизираните надолу данни за април, когато производството се е увеличило с 0,6% вместо с 0,8%, които Евростат изчисли миналия месец.

Производството на еврозоната е нараснало на месечна база през март, с 0,5%, но е спаднало с 1,3% през февруари, показват още данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още