Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Промишленото производство в САЩ се повишава за пръв път от юни

Ураганите Харви и Ирма от края на август и началото на септември изтриват 0,25 процентни пункта от ръста на индустриалното производство

Промишленото производство в САЩ се повишава за пръв път от юни

Снимка: Архив Ройтерс

Промишленото производство в САЩ се повишава за пръв път от юни месец насам, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на Федералния резерв.

Ръстът през септември възлиза на 0,1% на месечна база, което е малко под очакванията за повишение от 0,2%. Предходния месец имаше спад от 0,2 на сто. Промишленото производство съставя по-голямата част от индустриалното. То от своя страна расте през септември с 0,3 на сто на месечна база. През октомври имаше свиване в размер на 0,7 на сто.

Използваният капацитет на фабриките се повишава леко от 75,8% до 76%.

Ураганите Харви и Ирма от края на август и началото на септември изтриват 0,25 процентни пункта от ръста на индустриалното производство.

Още по темата

През третото тримесечие индустриалното производство се понижава с 1,5% годишен темп. Без ефекта на ураганите щеше да има повишение от поне 0,5 на сто, посочват от Фед.

С понижаването на волатилността след ураганите икономистите очакват промишлеността да продължи да расте с умерени темпове, като търсенето на домакинствата, бизнес инвестициите и подобряващите се глобални пазари да помагат за повишението на продукцията.

Последни данни показаха, че промишлеността се разширява със стабилен темп. Институтът за управление на предлагането (ISM) публикува своя индекс за активността в началото на октомври и той показа, че промишлеността през септември се разширява с най-бързия темп от 13 години насам.

Динамиката в промишленото производство е изобразена със светлосините стълбчета, а тази при индустриалното производство като цяло - с бялата линия. Графика: Bloomberg.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Новини
Промишленото производство в САЩ надмина значително прогнозите за февруари