IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънската централна банка не промени основната си лихва

Институцията е обезпокоена от спекулативния приток на капитали, който ще се насочи към страната след повишаване на лихвите

18:00 | 04.07.19 г.
<p>
	Сградата на Румънската централна банка.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Румънската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Румънската централна банка се въздържа от повишаване на лихвите, за да се справи с най-бързо растящата инфлация в Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Банката оставя непроменени основните лихви повече от една година и предпочита вместо това да се бори с инфлацията над определената цел, като изцежда излишъка от ликвидни средства от финансовата система. Гуверньорът Мугур Исъреску започна тази седмица нов петгодишен мадат и заяви в четвъртък, че ключовата лихва е „достатъчно висока“ на фона на натиска за поскъпване на леята.

Преди това банката остави лихвата на ниво от 2,5% в съответствие с прогнозите на анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

„Амбицията ни не е да върнем инфлацията в рамките на определената цел на всяка цена. Може би ще имаме късмет и инфлацията ще намалее под 3,5% в края на годината. Няма да платим високата цена на още по-голямо задълбочаване на външната пропаст“, заяви Исъреску.

Други източноевропейски страни като Чехия и Полша също оставиха непроменени основните си лихви през последните две седмици.

Румъния е обезпокоена от спекулативния приток на капитали, който ще се насочи към страната след повишаване на лихвите и ще донесе нежелана волатилност на валутата. Това притеснение подкрепя инфлацията, която надхвърли горната граница от 3,5%, определена от централната банка.

Тази седмица Исъреску заяви пред парламента, че цените ще бъдат овладени до края на годината. Той допълни, че централната банка има всички „готови оръжия“, за да предприеме действия, ако се наложи. Тъй като лихвените проценти в еврозоната са доста под нивото в Румъния, банката няма да позволи засилване на леята спрямо общата европейска валута, категоричен е гуверньорът.

„Лихвата ще остане непроменена тази година. Въпреки че високата основна инфлация оправдава затягане на паричната политика, възможността за голям приток на капитали при промяна на лихвата ще бъде спирачка за повишаването й“, смята икономистът Южен Синка от Erste Group Bank в Букурещ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още