IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка запази без промяна основната лихва на ниво от 7,25%

Световното първенство по футбол е дало положителен резултат върху растежа на БВП през второто тримесечие на годината с между 0,1 и 0,2 пр.п.

14:43 | 27.07.18 г.
<p>
	Сградата на Руската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Руската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка взе решение да запази водещата си лихва на ниво от 7,25% въпреки слабата инфлация, заявявайки, че несигурността в момента се дължи на това как увеличаването на данък добавена стойност от 18 на 20% в страната ще се отрази на инфлационните очаквания и как ще се развият външните условия, съобщава tradingeconomics.com. Регулаторът задържа лихвата без промяна на трета поредна среща.

Очакванията са годишната инфлация да бъде в диапазона 3,5-4% в края на 2018 г., да превиши временно 4% през 2019 г., преди да се върне отново на нивото си около 4% в началото на 2020 г. 

Годишната инфлация в Русия към момента обаче остава ниска, като през юни тя достигна 2,3%. Нагласите са, че тя ще се задържи през юли в диапазона 2,5%-2,6% в съответствие с прогнозата на централната банка. Според регулатора инфлацията постепенно се връща към целта си от около 4%.

Инфлацията на основните продуктови групи продължава да показва смесена динамика през юни. Годишният темп на растеж на цените на храните е близо до нула. Движението при цените на петрола засягат инфлационните очаквания, които продължиха да се покачват през юни, но през юли се стабилизираха.

Предвид ефекта от планираните фискални мерки върху инфлацията и инфлационните очаквания условията в паричната политика трябва да останат до известна степен непроменени, за да се ограничат вторичните ефекти, посочват в изявлението си от Руската централна банка.

Световното първенство по футбол е дало положителен резултат върху растежа на БВП през второто тримесечие на годината с между 0,1 и 0,2 процентни пункта, обявиха още от регулатора.

Руската централна банка прогнозира, че през 2018 г. икономиката на страната ще отбележи ръст между 1,5% и 2%. От банката посочват още, че евентуална волатилност на финансовите пазари би могла да повлияе върху очакванията за валутния курс и инфлацията.

Следващата среща на Руската централна банка ще се проведе на 14 септември, като тогава се очакват и повече разяснения по отношение на паричната политика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още