IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка запази лихвите без промяна на фона на поскъпващата рубла

Банкерите сигнализираха за възможно понижение на лихвите по-късно през годината

13:34 | 22.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Руската централна банка.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Сградата на Руската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

 

Руската централна банка запази основната лихва в страната без промяна на второ поредно заседание на фона на поскъпването на рублата, което, заедно със слабото потребителско търсене, спомогна за ускорението на инфлацията през това тримесечие, съобщава Bloomberg.

Основният лихвен процент в страната остана на ниво от 7,75%, като решението на централната банка отговаря на очакванията на всичките 40 прогнози, посочени в проучване на Bloomberg.

Руската централна банка на два пъти увеличи лихвите през втората половина на миналата година, вземайки превантивни мерки срещу инфлацията в очакване на увеличение на данъка върху добавената стойност, който влезе в сила на 1 януари.

Годишната инфлация в Русия се е ускорила до 5,2% през февруари – много под нивото от 6%, за което централната банка предупреди, че е възможно да се достигне в началото на второто тримесечие. Инфлацията все пак остава над целта на регулатора от 4%.

Управителят на Федералния резерв Джером Паулъл даде нов тласък на развиващите се пазари през тази седмица с изненадващата прогноза, че няма да има увеличения на лихвите през 2019 г.

И тъй като опасенията за нов кръг от американски санкции срещу Русия намаляха, руската рубла е поскъпнала с около 9% спрямо долара от началото на тази година.

На заседанието си в петък Руската централна банка сигнализира, че е възможно лихвите да бъдат намалени по-късно през годината, тъй като се очаква инфлацията да се забави, допълва Ройтерс.

От централната банка понижиха очакванията си за инфлацията, като актуалната прогноза е за забавяне до диапазона 4,7% - 5,2% спрямо очакваните преди 5,5%.

В изявлението на банката се посочва, че инфлацията е по-ниска от очакваната, тъй като ефектът от увеличението на данъка върху добавената стойност се е оказало умерен.

Следващата среща на Руската централна банка е насрочена за 26 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още