Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Руската икономика е нараснала малко повече от очакваното през 2019 г.

Първоначалните данни на статистическата служба на страната сочат ръст от 1,3% през миналата година

Руската икономика е нараснала малко повече от очакваното през 2019 г.

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската икономика е нараснала с 1,3% през 2019 г., сочат първоначални данни на статистическата служба на страната, цитирани от Ройтерс.

Това е малко над очакванията на анализаторите, участвали в анкета на агенцията в края на 2019 г., които прогнозираха, че брутният вътрешен продукт на Русия ще се увеличи с 1,2%. Централната банка очакваше, че икономиката ще нарасне с не повече от 1,3%.

Данните за брутния вътрешен продукт са следени внимателно от пазара, защото темата с вялия икономически растеж на Русия стана централна през последно време и привлече вниманието на президента Владимир Путин, който нареди на правителството да намери начини за ускоряване на икономиката.

Още по темата
„Това са първоначални прогнози, тъй като все още нямаме пълните данни“, каза Павел Малков, ръководител на статистическата служба Росстат, при представянето на данните за растежа през 2019 г.

Те могат да се променят в бъдеще, когато Росстат получи повече информация, допълни Малков.

Росстат е ревизирала данни в миналото, като те обикновено са получавали по-позитивен оттенък. Например, в края на 2019 г. статистическата служба ревизира данните за ръста на БВП, като промени траекторията на икономическия растеж на Русия за 2018 г. от 2,3% на 2,5%.

Росстат съобщи, че отчита ръста на БВП пет пъти и ревизиите правят числата по-точни.

През следващите няколко години ръстът на БВП се очаква да се ускори благодарение на държавните инвестиции в големи инфраструктурни проекти, които трябва да нараснат от 2% на 3% до 2022 г., сочат прогнози на централната банка.

Тази година руската икономика се очаква да нарасне с 1,8%, което е под равнището на прогнозирания от Световната банка ръст от 2,5% на световната икономика, предвиждат икономисти, анкетирани в края на януари.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Великани :)

Още от Новини
Италианската икономика вероятно ще се свие с 9,5% през тази година