Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Руската инвазия изтри близо 5 млн. работни места в Украйна

Конфликтът може да повлияе на пазара на труда в съседните на Украйна страни, както и в Централна Азия

Руската инвазия изтри близо 5 млн. работни места в Украйна

Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Около 4,8 млн. работни места са били загубени в Украйна от началото на руската инвазия в страната на 24 февруари, която наложи затварянето на бизнеси, ограничи износа и принуди милиони украинци да напуснат страната си, сочат данни на Международната организация на труда, цитирани от Ройтерс.

Загубените работни позиции, които в момента са с дял от около 30% от общата работна сила на Украйна преди инвазията, може да достигнат 7 млн., ако войната продължи, смята международната организация, откъдето допълват, че ако огънят се прекрати, 3,4 млн. работни места могат бързо да бъдат възстановени.

Още по темата

Войната може да доведе и до ръст в безработицата и в съседните страни, към които бягат украинските бежанци, а отделно може да повлияе на икономиките в Централна Азия, тъй като мигрантите в Русия губят работните си места и се завръщат у дома.

Войната принуди над 5 млн. души - основно жени, деца и възрастни хора - да избягат от Украйна, което може да доведе до спад на брутния вътрешен продукт (БВП) с поне една трета през 2022 г.

"Руската агресия в Украйна доведе до опустошителна хуманитарна криза, която предизвика най-бързото принудително движение на населението от Втората световна война насам", пишат експертите в доклада.

Съседните страни, като Полша и Румъния, приеха по-голямата част от емигрантите, от които 1,2 млн. са работили преди инвазията.

Един по-продължителен конфликт ще окаже устойчив натиск върху пазарите на труда и социалните системи в тези страни, като може да доведе до ръст на безработицата.

"Като хипотеза може да се каже, че прибавянето на тези бежанци към броя на безработните ще доведе до ръст на безработицата в Полша от 3% до 5,3%", пишат от международната организация.

Конфликтът може да се отрази и на Централна Азия, която силно разчита на паричните преводи на емигрантите, работещи в Русия.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в Австралия записаха четвърти пореден месечен ръст