IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на икономиката на САЩ е ревизиран нагоре

Повишението е ревизирано от 0,7 до 1,2% годишен темп на растеж и това може да разсее донякъде опасенията за забавяне в началото на годината

16:15 | 26.05.17 г.
<p>
	<em>Гледка към Манхатън. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Гледка към Манхатън. Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на САЩ расте с по-бърз темп през първото тримесечие, отколкото се смяташе по-рано, показва второто четене на данните, цитирано от Financial Times. Повишението е ревизирано нагоре от 0,7 до 1,2% годишен темп на ръст и това може да разсее донякъде опасенията за бавния растеж в началото на 2017 г.

Първото четене на данните отчете най-слабото повишение от три години насам и представляваше рязко забавяне след 2,1-процентовия ръст през последното тримесечие на миналата година.

Ревизията нагоре е значителна и стойността е над 0,9%, каквато беше прогнозата на икономистите, анкетирани от Bloomberg.

FT посочва, че предварителните данни за БВП на САЩ са слаби през последните години заради сезонни фактори, които статистическата служба се затруднява да изчисти. 

Данните на Министерството на търговията показват още, че приносът на потреблението е по-голям (0,6%, а не 0,3%).

Нетният износ добавя 0,13 процентни пункта към ръста на БВП, а не 0,07%, каквито бяха първите оценки. От друга страна, складовата наличност изтрива 1,07 пункта от повишението, което е повече от 0,93 пункта, както се смяташе по-рано.

Нежилищните фиксирани инвестиции, които представляват разходи за оборудване, структури и интелектуална собственост, растат с 11,4% - петгодишен връх – а не с 9,4 на сто.

Корпоративните печалби растат с 3,7% на годишна база, което е трети пореден тримесечен ръст.

Според прогнозите на икономистите, анкетирани от Bloomberg, американската икономика ще нарасне с 3% през второто тримесечие и с 2,2% тази година.

Финалното четене на данните се очаква през юли.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още