IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на новосъздадените работни места в САЩ се ускорява през май

Въпреки това той остана под очакванията на икономистите

21:17 | 04.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американските работодатели са увеличили наемането на нови служители през май, но недостатъчно, така че трудовият пазар да върви в крак с цялостната икономика, която набира скорост със затихването на пандемията, пише Wall Street Journal.

Новосъздадените работни места са нараснали с 559 хил. миналия месец, съобщи министерството на труда в петък. Това е ръст спрямо ревизираните 278 хил. през април. Безработицата е намаляла до 5,8% през май спрямо 6,1% през предходния месец.

Данните сочат ускорение спрямо април, но са под очакванията на икономисти и отразяват затрудненията на бизнеса да запълни работни позиции, тъй като потенциалните служители са в позиция на изчакване. Възстановяването на трудовия пазар се забавя спрямо началото на годината – през март американската икономика прибави 785 хил. работни места.

Според икономисти забавянето може да удължи пълното възстановяване на трудовия пазар до идната година.

Новосъздадените работни места през май са били водени от сектора на развлеченията, хотелиерството и ресторантьорството, който е добавил 292 хил. позиции. Нарастване на новите работни места има и в образованието и здравеопазването, съобщи министерството на труда.

Заетостта в промишленото производство също се е повишила, стимулирана главно от ръстовете в автомобилния сектор, което е знак, че продължаващите нарушения на снабдителните вериги в индустрията донякъде са били смекчени миналия месец.

В същото време ограниченията пред снабдителните вериги изглежда продължават да натежават върху ръста на работните места в индустрии като строителството, където заетостта е намаляла през май за втори пореден месец на фона на недостига на материали.

Все още около 9,3 млн. американци са без работа, а работните места са надолу с около 7,6 млн. спрямо нивата преди пандемията. При запазване на темпа на ръстовете на работните места ще е необходима повече от година за връщането на заетостта в САЩ на нивата от февруари 2020 г.

Безработицата е намаляла, защото повече американци, които са търсели работа, са успели да намерят, но броят на хората в трудовата сила е останал почти непроменен, което означава, че широкият набор от отворени позиции и някои подобрения на заплатите не са привлекли повече служители в позиция на изчакване през май.

Участието в трудовата сила, или делът на пълнолетните американци, които работят или търсят работа, леко е намаляло през май до 61,6% спрямо 63,3% през февруари 2020 г.

Средното почасово заплащане в частния сектор се е повишило с 15 цента до 30,33 долара през май. Почасовото заплащане е скочило с 2% на годишна база, въпреки че ръстовете на заплатите на служителите в сектора на развлеченията, хотелиерството и ресторантьорството са нагоре с близо 4% спрямо миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още