IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствения сектор в Китай се забави до над 2-годишен минимум

Официалният PMI индекс стигна 50 пункта - точно на границата между ускоряване и забавяне на активността

10:52 | 30.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на производствения сектор в Китай е изпаднал в застой за пръв път от две години през ноември, след като новите поръчки са се забавили, засилвайки натиска върху Пекин преди ключовата среща между президента Си Дзинпин и американския му колега Доналд Тръмп този уикенд, предава Ройтерс.

Ако преговорите се провалят, до голяма степен се очаква Тръмп да продължи с острото увеличаване на митата върху китайски стоки през януари, което допълнително ще затрудни забавящата се икономиката на Китай и ще увеличи рисковете пред глобалния растеж.

Слабите данни за производствената активност предполагат, че серията от стимули, които Пекин въведе през последните месеци, ще бъде тепърва усетена, което допълнително засилва убеждението, че бизнес условията в страната ще се влошат, преди да се подобрят.

Официалният индекс PMI на мениджърите по поръчките, представен от националната статистическа служба, е спаднал до 50 пункта през ноември от 50,2 пункта през октомври, което е под пазарните очаквания. Това е най-слабото четене от 28 месеца и е точно на границата, която разделя разширяване на активността от свиването.

„Производството сега се насочва опасно близо до територия на свиване – това само ще захрани допълнително наратива за забавянето на глобалната икономика, който се активизира“, коментира Стивън Иннес, ръководител на търговията за Азиатско-тихоокеанския регион в OANDA.

Администрацията на Тръмп сочи нарастващите сигнали за икономическа слабост в Китай и сриващият се фондов пазар там като доказателства, че САЩ печелят търговската война.

Дори търговските изстрели да спрат обаче, последните данни предполагат, че икономиката на Китай ще продължи да отслабва следващите месеци, тъй като новите поръчки се забавят и у дома, и за чужбина.

Подиндексът на новите поръчки – показател за бъдещата активност – е спаднал до 50,4 пункта от 50,8 пункта, а износните поръчки намаляват за шести пореден месец.

Отразявайки нарастващите опасения за местното търсене, китайските заводи продължават да намаляват вносните поръчки за чужди стоки и този месец. Производственият растеж остава скромен, но съвсем малко по-слаб от този през октомври.

Ръстът на печалбата на най-големите промишлени компании също се е забавил за шести пореден месец през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още