Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът в германския сектор на услугите достигна 8-месечен връх

В същото време заетостта достига до най-високите си стойности от близо 11 години насам

Ръстът в германския сектор на услугите достигна 8-месечен връх

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът при германския сектор на услугите достигна до осеммесечен връх през септември, сигнализирайки, че силното местно търсене успява да омекоти ефекта от забавянето в промишлеността.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit за миналия месец е в размер на 55,9 пункта – по-малко от прогнозираните 56,5 пункта. За сравнение през август стойността му бе 55,0 пункта, съобщава tradingeconomics.com.

Последното четене на данните показва най-силен темп на растеж в сектора на услугите от януари насам. Всички стойности над 50 пункта сигнализират за растеж. От данните за миналия месец също така става ясно, че заетостта е достигнала до близо 11-годишен връх.

На този фон бизнесът в сектора остават оптимистично настроени за периода до края на годината.

Графика: tradingeconomics.com

В същото време композитният PMI, който проследява промишлеността и услугите, които съставляват над две трети от икономиката на страната, спада до 55,0 пункта от 55,6 през август.

„За първи път от почти две години секторът на услугите нараства с по-бързо темпо от промишлеността, потвърждавайки фундаменталната промяна и двигателя на растежа на най-голямата икономика в еврозоната“, посочва икономистът на IHS Markit Фил Смит, цитиран от Ройтерс.

Германският сектор на услугите се радва на силно вътрешно търсене благодарение на рекордно високата заетост, нарастването на заплатите, по-голямата сигурност на работните места и ниските разходи по кредити.

Според Смит данните говорят за темп на растеж от около 0,5% през третото тримесечие.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Италия се оказа сама и в рецесията, и в политиката