IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ с най-малък дефицит по текущата сметка от близо 2 години

Спадът обаче не оправда очакванията на анализаторите, които очакваха близо 2 пъти по-силно свиване в сравнение с публикувания резултат

17:35 | 18.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
САЩ с най-малък дефицит по текущата сметка от близо 2 години

Дефицитът по текущата сметка на САЩ се е свил през третото тримесечие и е най-ниският от близо 2 години, се посочва в съобщение на американското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

Дефицитът по текущата сметка, който отразява потоците на стоки, услуги и инвестиции, влизащи и излизащи от страната, е паднал до 107,5 млрд. долара, като това е най-ниското му ниво от четвъртото тримесечие на 2010 г.

През второто тримесечие той бе 118,1 млрд. долара, като данните бяха коригирани в посока на повишение от първоначално обявените 117,4 млрд. долара. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, обаче очакваха дефицитът по текущата сметка през третото тримесечие да се свие до 103,4 млрд. долара.

Размерът му отговаря на 2,7% от брутния вътрешен продукт на САЩ, като делът е най-ниският от второто тримесечие на 2009 г.. През предходното тримесечие той бе 3,0%.

По-малкият дефицит бе трябвало да подкрепи долара в момент, когато американският Федерален резерв продължава с агресивното разхлабване на монетарната си политика, за да стимулира икономическия ръст.

Дефицитът по текущата сметка върви упорито надолу от достигнатия през четвъртото тримесечие на 2005 г. връх, когато представляваше 6,5% от БВП на САЩ, отчасти заради значителния ръст на обема на изнасяния петрол, който съществено сви свързания с горивата дефицит.

През третото тримесечие дефицитът при стоките и услугите е намалял до 124,5 млрд. долара от 137,4 млрд. долара през предходните 3 месеца, посочват от министерството. Излишъкът по отношение на приходите обаче е намалял до 50,8 млрд. долара от 52,1 млрд. долара през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още