IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ търсят поддръжници в борбата срещу валутния курс на Китай

По време на визитата си в Бразилия финансовият министър Тимъти Гайтнър е призовал за натиск върху Пекин

11:30 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ търсят поддръжници в борбата срещу валутния курс на Китай

Курсът на китайската валута отново е в центъра на вниманието заради информации, че САЩ търси съюзници в опитите си за оказване на натиск върху Пекин за повишаване на стойността на юана, пише ВВС.

По време на посещение в Бразилия финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър е обсъждал манипулирането на валутните курсове, съобщава Ройтерс, а според информация в Wall Street Journal той дори е призовал Бразилия да окаже натиск върху Пекин за увеличаване на курса на китайската валута.

Както е известно, САЩ критикува Китай за прекалено слабия курс на юана, който облагодетелства износителите от страната. Въпреки това обаче Вашингтон се въздържа от заклеймяването на Китай като валутен манипулатор.

Надеждите на САЩ са свързани с това, че бразилските износители също се оплакват от нечестните според тях валутни практики на Китай. Те им пречат да реализират продукцията си по света, тъй като заради подценеността на юана стоките им стават относително по-скъпи.

След срещата си с президента на Бразилия Дилма Русеф Гайтнър е заявил, че двете страни „ще работят заедно на глобалната сцена за изграждане на по-балансирана, по стабилна и по-силна международна икономическа система“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още