Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Секторът на услугите в САЩ се забавя за втори месец поради трудности с наемането

Заетостта при услугите се понижи до четиримесечно дъно

Секторът на услугите в САЩ се забавя за втори месец поради трудности с наемането

Снимка: Bloomberg

Бизнес активността при доставчиците на услуги в САЩ се понижи през юли до петмесечно дъно, отразявайки постоянната борба на бизнеса да запълни свободните позиции, съобщава Bloomberg.

PMI индексът на IHS Markit  за сектора на услугите е спаднал до 59,8 пункта от 64,6 пункта месец по-рано, което е второто месечно понижение. Въпреки че показателят отразява понижение от рекордните ръстове през март, той все още остава на исторически високо ниво. Данните над 50 пункта говорят за растеж.

Заетостта при услугите се понижи до четиримесечно дъно, като компаниите посочват, че трудностите в намирането на служители засяга дейността им. В комбинация с все още повишените разходи за внос и продажни цени, липсата на работна ръка доведе до по-слаби бизнес очаквания.

В същото време индексът на IHS Markit в производствения сектор се повиши до нов рекорд от 63,1пункта от 62,1 пункта месец по-рано, надминавайки пазарните очаквания за 62 пункта. Ръстът на новите поръчки се е ускорил, тъй като новите и съществуващите клиенти увеличават разходите си. Фирмите също така отбелязват по-силен ръст в търсенето от чуждестранни клиенти. Производството се е повишило с малко по-бързи темпове въпреки данните за недостиг на материали.

„Въпреки че второто тримесечие може да изглежда като връх в темпа на икономически растеж според PMI, третото тримесечие все още може да е обнадеждаващо силно“, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

„Краткосрочните трудности с капацитета остават проблем, ограничаващ производството в много компании от производствения сектор и сектора на услугите, като същевременно тласкат цените нагоре, тъй като търсенето надвишава предлагането“, каза Уилямсън.

Общият индекс, измерващ както активността при производителите, така и при доставчиците на услуги, спадна до четиримесечно дъно.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пауъл: Свидетели сме на безпрецедентно възстановяване на икономиката