IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция проучва възможността за преминаване изцяло към дигитални пари

Страната започва изготвянето на преглед, който трябва да бъде завършен към края на 2022 г.

17:36 | 30.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Шведското правителство започва да проучва възможността страната да премине към изцяло дигитална валута – поредна стъпка към неизвестното за обществото с най-малко използвани пари в брой.

Министърът по финансовите пазари в Стокхолм Пер Болунд заяви, че до края на ноември 2022 г. трябва да бъде подготвен анализ на възможностите, чието изготвяне започва този петък, съобщава Bloomberg.

Швеция е една от първите държави в света, която обмисля преминаването към дигитална валута. Централната банка на страната (Riksbank) вече участва в пилотен проект с Accenture за електронна крона, базирана на същата блокчейн технология, която стои в основата на дигиталните валути като биткойна.

Гуверньорът Стефан Ингвес заяви през октомври, че решението за евентуалното издаване на е-крона трябва да бъде взето на политическо ниво.

От гледна точка на правителството, коментира Болунд, „е от ключово значение дигитализираният пазар за разплащания да функционира безопасно и да е достъпен за всички“.

„В зависимост от това как е проектирана дадена дигитална валута и каква технология се използва, може да има големи последствия за цялата финансова система“, каза той.

От Riksbank изчислиха през октомври, че използването на пари в брой в Швеция е намаляло до най-ниските си нива изобщо с разпространението на пандемията. По-малко от 10% от всички плащания в страната са с пари в брой, показват данни на банката.

През 2018 г. Банката за международни разплащания изчисли, че Швеция е обществото с най-малка употреба на пари в брой в света, измерено на база процент от брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още