Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Швейцарската централна банка промени леко реториката си за франка

Поевтиняването на швейцарския франк спрямо еврото помага за овладяването на голямата надценка на валутата, заяви регулаторът след заседанието си

Швейцарската централна банка промени леко реториката си за франка

Снимка: Архив Ройтерс

Поевтиняването на швейцарския франк спрямо еврото помага за овладяването на голямата надценка на валутата, заяви Швейцарската централна банка след заседанието си в четвъртък. По този начин регулаторът на практика леко променя позицията си за франка.

„От последната оценка на паричната политика швейцарският франк отслабна спрямо еврото и поскъпна спрямо долара“, пише в изявлението на институцията. „Като цяло това развитие помага до известна степен да се понижи значителната надценка на валутата. Въпреки това швейцарският франк остава много силен, а ситуацията на форекс пазара е все още деликатна“, смятат от централната банка.

Bloomberg посочва, че промяната в реториката на банката засяга израза „значително надценен“ за франка. Този израз присъстваше в изявленията на регулатора още от началото на 2015 г., когато бяха въведени отрицателните лихви и когато започнаха интервенциите на валутните пазари, a днес коментарите са други. 

Още по темата

„За нас това все още не е сигнал, че предстои промяна в паричната политика, тъй като те казват, че пазарната ситуация остава много крехка“, коментира Алесандо Би, икономист в UBS Group в Цюрих. „Те биха искали да видят по-слабия франк по-устойчив, преди да променят паричната политика“, допълва той.

На заседанието си днес регулаторът запази основната лихва на ниво -0,75%, както се очакваше. Освен това централните банкери повториха обещанието си да изкупуват чуждестранна валута.

Повишеният апетит за риск и ускорената икономическа инерция в еврозоната доведоха до спад на франка спрямо еврото от 6% тази година. Той се понижи до 1,1538 франка за евро в началото на август – за пръв път откакто централната банка отмени тавана на валутния курс при 1,20 франка за евро. Към 13:30 часа българско време франкът поевтинява с 0,28% до 1,1494 франка за евро.

Ако апетитът за риск отново се повиши – например при нов ядрен тест в Северна Корея – франкът може да поскъпне, тъй като швейцарската валута се счита актив убежище при пазарен стрес, посочва Bloomberg.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Новини
Промишленото производство в САЩ надмина значително прогнозите за февруари