IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в цените на енергията понижи производствените цени в еврозоната

На месечна база цените се повишават леко заради поскъпване на трайните потребителски стоки

13:16 | 06.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на производителите в еврозоната се понижиха на годишна база през ноември поради спад в цените на енергията, но понижението беше по-малко от очакваното благодарение на по-скъпите трайни потребителски стоки, показват данните на статистическата служба на Европейския съюз.

Спрямо предходния месец производствените цени в 19-те страни, споделящи еврото, се повишиха с 0,4% до 102,5 пункта през ноември, но се понижиха с 1,9% на годишна база. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха 0,1% месечен ръст и 2,2% годишен спад.

Общият индекс на цените на производител се сива заради  спад от 7,5% на годишна база в цените на енергията, въпреки че цените на трайните потребителски стоки се повишиха с 1,2% на годишна база.

Икономистите приемат цените на производители като ранен показател за тенденциите в потребителските цени, които Европейската централна банка иска да запази под, но близо до 2% в средносрочен план, а от години се бори да ускори бавния растеж на цените.

производствени производствени

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още