Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турция отново остави лихвата без промяна въпреки поевтиняващата лира

Някои икономисти смятат, че може да се наложи регулаторът да затегне паричната политика преди края на годината

Турция отново остави лихвата без промяна въпреки поевтиняващата лира

Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка остави параметрите по паричната си политика без промяна в четвъртък, става ясно от съобщение на сайта на ведомството. Ходът е в съответствие с очакванията на икономистите.

Комисията по парична политика към банката е решила да остави основната си лихва на сегашното ѝ равнище от 14%. Такива бяха прогнозите на всички 15 икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Още по темата
Някои обаче са на мнение, че ще се наложи регулаторът да затегне паричната политика преди края на годината, като се има предвид продължаващият натиск върху лирата, покачващите се цени и лихвените увеличения от други страни.

Последните данни показаха, че инфлацията в Турция е достигнала близо 70% през април, изстрелвайки се до нов 20-годишен връх.

"Ускоряването на инфлацията е предизвикано от нарасналите разходи за енергия в резултат на геополитическите събития, временните ефекти от ценообразуването, неподкрепени от икономическите основи и силните негативни шокове на предлагането, предизвикани от поскъпналите енергоносители, храни и селскостопански суровини", обясняват от банката, откъдето допълват, че очакват да започне дезинфлационен процес, подкрепен от подсилените мерки за ценова и финансова стабилност.

Според регулатора икономическата активност в страната продължава да е силна с помощта на външното търсене, "макар че се появяват някои регионални различия".

Междувременно турската лира продължава да поевтинява. Малко преди заседанието на банката националната валута спадна до най-ниското си ниво от миналия декември.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ не е сигурна, че новата кризисна мярка ще е готова до следващото заседание