IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отново остави лихвата без промяна въпреки поевтиняващата лира

Някои икономисти смятат, че може да се наложи регулаторът да затегне паричната политика преди края на годината

14:54 | 26.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка остави параметрите по паричната си политика без промяна в четвъртък, става ясно от съобщение на сайта на ведомството. Ходът е в съответствие с очакванията на икономистите.

Комисията по парична политика към банката е решила да остави основната си лихва на сегашното ѝ равнище от 14%. Такива бяха прогнозите на всички 15 икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Някои обаче са на мнение, че ще се наложи регулаторът да затегне паричната политика преди края на годината, като се има предвид продължаващият натиск върху лирата, покачващите се цени и лихвените увеличения от други страни.

Последните данни показаха, че инфлацията в Турция е достигнала близо 70% през април, изстрелвайки се до нов 20-годишен връх.

"Ускоряването на инфлацията е предизвикано от нарасналите разходи за енергия в резултат на геополитическите събития, временните ефекти от ценообразуването, неподкрепени от икономическите основи и силните негативни шокове на предлагането, предизвикани от поскъпналите енергоносители, храни и селскостопански суровини", обясняват от банката, откъдето допълват, че очакват да започне дезинфлационен процес, подкрепен от подсилените мерки за ценова и финансова стабилност.

Според регулатора икономическата активност в страната продължава да е силна с помощта на външното търсене, "макар че се появяват някои регионални различия".

Междувременно турската лира продължава да поевтинява. Малко преди заседанието на банката националната валута спадна до най-ниското си ниво от миналия декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още