IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция се изстреля до близо 70% през април

Турската лира продължи своя цикъл на поевтиняване след публикуването на официалната статистика, която показа устойчив инфлационен натиск върху домакинствата

15:00 | 05.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Годишната инфлация в Турция е достигнала нов 20-годишен връх през април, равнявайки се на 69,97%, съобщи Ройтерс. Двигател за бързото покачване на цените са били войната в Украйна и поскъпналите енергоизточници и суровини.

На месечна база потребителските цени са се увеличили със 7,25%, става ясно от данните на турския национален статистически институт. За сравнение - прогнозите от анкета на медията бяха за ръст от 6% през април, докато очакванията за годишното равнище бяха за резултат от 68%.

Ръстът в потребителските цени е бил предизвикан от повишение в размер на 105,9% в транспортния сектор, което включва поскъпналите енергоизточници, и от ръст от 89,1% в цените на храните и безалкохолните напитки.

На месечна база храните и безалкохолните напитки са поскъпнали най-много с 13,38%, докато цената на жилищата се е увеличила със 7,43%.

Междувременно производствената инфлация се повиши от 115% през март до 121,8% през април 2022 г., което е нов връх от март 1995 г. насам на фона на рязко покачващите се цени на енергоносителите, прекъсванията в доставките и по-слабата лира. Цените се повишават навсякъде: в минното дело и кариерите (125,9%), в преработващата промишленост (112,1%), в производството на електроенергия, газ и климатични инсталации (247,5%) и във водоснабдяването (63,2%). В сравнение с предходния месец цените на производител са се ускорили със 7,7%.

След публикуването на данните турската лира поевтиня с 0,9%, като един щатски долар се обменяше срещу 14,8525 турски лири. Към 14:41 ч. българско време цената на щатския долар е 14,8686 турски лири.

Ценовият натиск натежава на домакинствата само година преди предстоящите президентски и парламентарни избори в Турция, които може да сложат край на дългото управление на сегашния турски президент Реджеп Ердоган.

"Всичко опира до поскъпването на храните и енергията, както и до невероятния провал на паричната политика в Турция - опира до жалкия и абсолютен провал на нетрадиционната парична политика на Ердоган", каза Тимъти Аш, стратег в Bluebay Asset Management.

Президентските избори, както и тези за нов парламент в Турция, ще се състоят през юни 2023 г., а данните от социологически проучвания показват, че подкрепата към Ердоган намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Сегашната инфлация е разрешим национален проблем. До два часа след прекратяване на прилагания лош метод за емитиране на турски лири ще спре развитието на стопанската криза в Турция. Накратко за ситуацията: Заради прилаган лош метод за емитиране на турски лири, в Турция възникват щети. При допусканата финансова грешка е невъзможно устойчиво развитие. Със заеми правителството събира пари за да плати щети от държавната грешка. Ресурсите за противодействие срещу щети са ограничени. Трудностите се увеличават. Турската централна банка няма капацитет за сигурно спиране на инфлация. Преустановяването на лошата финансова грешка зависи от държавната власт. Възможно е устойчиво развитие. В Турция, след прекратяване на лошия метод за емитиране на турски лири е постижимо устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още