IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците вече са на първо място сред чуждестранните купувачи на домове в Турция

Страната повиши прага за покупка на имот срещу гражданство от чужденци като мярка срещу силния ръст на цените

16:49 | 17.05.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на жилища в Турция са нараснали с 38,8% през април на годишна база до 133 058 броя, сочат данни на Турския статистически институт, публикувани във вторник.

Продадените жилища на руснаци са се увеличили над два пъти спрямо месец по-рано, тъй като те са потърсили финансово убежище в страната, отбелязва Ройтерс.

Продажбите на чужденци са се повишили с 58,1%, сочат данните на института. Руските граждани са се превърнали в най-голямата група чуждестранни купувачи на жилища в Турция през април с 1152 имота спрямо 547 през март. Те са следвани от иранците и иракчаните.

Богатите руснаци инвестират пари в имоти в Турция и Обединените арабски емирства, тъй като търсят финансово убежище след нашествието на Москва в Украйна и западните санкции, съобщават много имотни компании.

Данните показват още, че през април продажбите на ипотечни кредити са нараснали с 82,9% на годишна база до 32 030, което се равнява на дял от 24,1% от общите продажби на жилища за периода.

Миналата седмица Турция повиши сумата, която чужденците трябва да инвестират в имоти, за да получат гражданство. Така страната внесе поправка в политика, която предизвика критики от опозицията, че стимулира бърз ръст на цените на жилищата на фона на ускоряващата се инфлация, която нанася удар на обикновените турци.

Чуждестранни граждани могат да станат турски граждани, ако купят имот на стойност най-малко 400 хил. долара, става ясно от регулаторната промяна, публикувана в Държавен вестник миналия петък, предава Bloomberg. Преди това прагът беше 250 хил. долара.

Парите трябва да бъдат депозирани в турска банка, която след това ще ги продаде на централната банка в замяна на лири.

Промяната влиза в сила от 13 юни, съобщи Али Кемал Гурдал, който ръководи строителна компания в южната провинция Анталия, фокусирана върху чуждестранни клиенти. „В последните няколко месеца вече виждаме засилен интерес, особено от руснаци и украинци“, казва Гурдал.

Турски банки започнаха да откриват сметки в рубли, които подкрепят продажбите, допълва той. Други страни, включително ОАЕ, също отчитат ръст на покупките на имоти от руснаци, тъй като тяхното богатство е застрашено от наложените санкции на Москва заради войната в Украйна.

Чужденци са купили 14 344 жилища в Турция през първото тримесечие, което е ръст с 45% на годишна база. Купувачи от Иран, Ирак и Русия заеха първите три места.

Група депутати от опозицията внесоха предложение в парламента миналия месец с искане за забрана на продажбите на имоти на чужденци поне временно. Вестник Sozcu цитира един от депутатите Мехмет Гюзелмансур, според когото продажбите тласкат нагоре цените на жилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 1 година
Той обича, и да *** обича, и да го *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Я кажи за интересите, дето рекламираше руските акцийки, как е чувството да си занулен? :))) Честито, вече имаш 0. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Турция си гледа интересите, ние лaпаме мyхите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още