IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Истанбул и Дубай руснаци инвестират в имоти като убежище от санкциите

Те финансират покупките с пари в брой или криптовалута, казват брокери

14:54 | 09.04.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Богати руснаци инвестират пари в недвижими имоти в Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ), тъй като търсят финансово убежище след нашествието на Москва в Украйна и западните санкции, съобщават имотни компании, цитирани от Ройтерс.

„Продаваме седем до осем жилища на руснаци всеки ден“, казва Гюл Гюл, съосновател на агенцията за недвижими имоти Golden Sign в Истанбул. „Те купуват с пари в брой, откриват банкови сметки в Турция или носят злато“, допълва той.

В Дубай Тиаго Калдас, главен изпълнителен директор на имотната компания Modern Living, е наел трима рускоговорещи агенти, за да отговорят на руския интерес, който по думите му е нараснал десетократно.

Сред наложените санкции след нашествието на 24 февруари са изключване на Русия от банковата система SWFT и санкциониране на отделни лица като олигарси, смятани за приближени до президента Владимир Путин.

Макар Турция и ОАЕ да критикуват руската офанзива, Анкара се противопоставя на санкции извън ООН срещу Русия, а двете страни имат относително добри отношения с Москва и все още оперират директни полети, предлагащи потенциални маршрути за руснаци и парите им извън родината.

„Те са богати руснаци, но не са олигарси“, казва Гюл от Golden Sign, една от десетината имотни агенции, до които се е допитала Ройтерс. „Те намират начини да насочват парите си към Турция. Има клиенти, които купуват по три до пет апартамента“, допълва Гюл.

От години руснаците са сред големите купувачи на имоти в Турция след иранците и иракчаните, но участници на имотния пазар казват, че в последните седмици търсенето е нараснало главоломно.

Макар все още да е рано, данни от индустрията подкрепят разказите на имотните агенции. През февруари, когато войските бяха струпани на границата с Украйна преди да навлязат в страната, руснаци са купили 509 къщи в Турция, близо два пъти повече спрямо броя им за миналата година, показват статистически данни.

Цифрите се отнасят за периода преди налагането на западните санкции и брокери на недвижими имоти твърдят, че очакват броят на продажбите да нарасне, стимулирайки търсенето, което вече беше подкрепено от излизането на света от пандемията.

Ибрахим Бабаджан, чиято компания в Истанбул строи и продава имоти предимно на чуждестранни купувачи в Турция, казва, че в миналото много руснаци са искали да живеят в курорти като средиземноморската област Анталия. Сега те купували апартаменти в Истанбул, за да инвестират парите си.

Ройтерс се е свързала с някои руски купувачи на жилища, но те са отказали да говорят заради чувствителността на ситуацията.

Хиляди и милиони

Както Турция, така и ОАЕ предлагат стимули за местожителство за купувачите на имоти. В Турция чужденци, които платят до 250 хил. долара за имот и го задържат три години, могат да получат турски паспорт. За малко по-малка сума Дубай, основен бизнес хъб в Близкия изток, предлага тригодишна виза за местожителство.

Най-голямо е търсенето на апартаменти на стойност 750 хил. дирхама (205 хил. долара), прага за получаване на виза, но по-скъпи имоти на изкуствени острови като лъскавия Палм Джумейра в Дубай се купуват за до 6 млн. дирхама, съобщават представители на имотната индустрия.

„Инвеститорите се стремят както към защита на капитала си, така и към възможност да получат виза за местожителство в ОАЕ за временна релокация“, казва Елена Милишенкова от имотната агенция Tranio, базирана в Москва и Берлин, която е съсредоточена върху покупките на имоти в чужбина от руски клиенти.

Нейната компания получила почти три пъти повече запитвания за апартаменти в Дубай в първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период миналата година, допълва тя.

Някои компании казват, че търсенето е още по-голямо.

„В началото на нашествието в Украйна започнахме кампания в региона и броят на хората, които се свързаха с нас, беше… поне десет пъти по-голям от обичайното“, отбелязва Калдас от Modern Living в Дубай.

Главният изпълнителен директор, който наел рускоговорещи агенти миналата седмица, твърди, че наистина богатите купувачи изглежда са се подготвили и са прехвърлили средства извън Русия още преди началото на войната.

Пари в брой и криптовалута

За руснаците, които имат банкови сметки в Дубай, процесът е относително прост, казва Елена Тимченко, брокер от компанията Royal Home Real Estate, която се намира в емирството.

Други се обръщали към приятели или контакти за помощ, но за някои предизвикателството да съберат пари за покупка до момента е твърде голямо, допълва тя.

„Желанието да купят в Дубай е едно, а възможностите да го направят – съвсем друго“, отбелязва тя, имайки предвид затрудненията за прехвърляне на средства в страната от Персийския залив.

Някои новопристигнали руснаци в Турция не успяват да съберат пари за първа вноска и да направят преводи в банки, които се опасяват от нарушаване на санкциите. Допълнителни ограничения от Visa и Mastercard увеличават затрудненията.

ОАЕ отправи препоръки към банките миналата година да затегнат процедурите за засичане на подозрителни трансакции в опит да пресече незаконните финансови потоци. Това не предотврати включването на страни като Турция в списък с наблюдаваните държави от глобалния регулатор за финансовите престъпления FATF.

Високопоставен представител на банка в ОАЕ прави същите проверки на клиенти като преди и не е получил нови указания от централната банка.

В същото време в Истанбул Бабаджан казва, че до момента руските клиенти, с които е сключил сделки, плащат по банков път без проблеми.

Калдас и Алекс Чъханоглу, брокер в най-големия турски град, съобщават, че руснаци използват пари в брой, получени от криптовалута, тъй като санкциите усложнявали прехвърлянето на финансови средства.

„Бих казал, че повечето сделки, които сключваме, са в крипто(валути). Крипто(валутите), особено на пазара сега със затрудненията, пред които са изправени, е канал, който се използва“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
igigov
преди 1 година
благодаря за съветите от бай Копейник.А сега ето ти едно здравомислие: - Хич не ни трябват рушняяци да ни купуват апартаменти и земя в БГ, защото не се знае дали и нас няма да ни "асвабадят" после от нацизма и сие групости на кг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
арабите и турците... здравомислещи народи... ужасТ, нашата държава наистина е пълна с лузери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
melon
преди 1 година
Бай *** също е забранена дума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
melon
преди 1 година
Ето пример за практични и здравомислещи народи, а и управляващи. А бай *** толкова години, все не се научи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
melon
преди 1 година
Ето пример за практични и здравомислещи народи, а и управляващи. А бай *** толкова години, все не се научи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още