IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Дубай процъфтява със засилването на интереса от руснаци

Миналата година в града са регистрирани имотни сделки на общастойност 35 млрд. долара

18:26 | 27.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Christopher Pike/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Имотният магнат от ОАЕ Хюсеин Саджвани има големи очаквания след рекорден старт на годината за имотния пазар в Дубай, пише CNBC.

„Дубай се справя много добре“, казва предприемачът с дългогодишен опит. „Начинът, по който Дубай се справи с COVID, беше ключов фактор за процъфтяващия пазар сега“, допълва той.

Градът регистрира имотни сделки на обща стойност 35 млрд. долара през 2021 г., най-високото равнище от световната финансова криза, показват данни на консултантската компания Savills. Отделен доклад на CBRE сочи, че общият обем на сделките сега се насочва към най-високото ниво в историята за първите два месеца на годината.

Саджвани казва, че ОАЕ, което отдавна е популярна дестинация за руски богаташи и туристи, е в позиция да се възползва от руснаци, които търсят подслон там и убежище за парите си на фона на продължаващата война в Украйна и безпрецедентните западни санкции.

„Сигурен съм, че много руснаци опитват да разрешат проблемите си, но Дубай в крайна сметка ще се възползва от всяка криза“, отбелязва предприемачът. Това се случва, след като ОАЕ, което има задълбочаващи се връзки с Русия, реши да не налага санкции като западните страни заради нахлуването ѝ в Украйна.

„Ще бъда честен с вас, тези санкции… притесняват много хора. Ако някой внася пари през банковата система тук законно и професионално, ние ще правим бизнес с него“, казва Саджвани.

Руснаците бяха сред водещите купувачи на имоти преди войната и санкциите, съобщи неотдавна Ройтерс. Руснаците купуват имоти в Дубай и дори използват криптовалута като начин да пренасочат парите си към страната от Персийския залив.

Имотният пазар в Дубай е смятан и за обичаен канал за пране на пари от хора, избягващи санкции или търсещи къде да приютят незаконно придобитото си богатство. 

ОАЕ беше включено в „сив списък“ за финансови престъпления на регулатор по-рано този месец заради притеснение, че не предотвратява в достатъчна степен незаконните финансови дейности. Притесненията заради прането на пари и незаконните финансови потоци накараха Групата за финансови действия, създадена от страните от Г-7, да постави ОАЕ в списък с държави за наблюдение, включващ също Турция, Йордания, Пакистан и други.

В отговор на определението ОАЕ съобщи, че приема ролята си за защита на финансовата почтеност „изключително сериозно и ще работи в тясно сътрудничество с групата за действие, за да внесе необходимите подобрения“.

Според Саджвани напредъкът по ядрената сделка с Иран също ще даде попътен вятър на имотния пазар в Дубай. „Ако иранско-американският мирен договор, ядрената сделка, стане факт, това ще бъде от голяма полза за Дубай. Това ще донесе много повече стабилност и мир в региона“, отбеляза Саджвани.

Имотният пазар в Дубай спря многогодишната тенденция за спад на цените миналата година, след като градът пренебрегна блокадите, засили ваксинирането и задейства нови политики за привличане на туристи и жители, докато пандемията затвори останалата част на света.

Дългоочакваното изложение Дубай Експо 2020, което беше отложено за една година заради пандемията, също помогна за привличане на интерес, като проектът за милиарди долара цели да се превърне в нов жилищен и бизнес комплекс след края на събитието през април. Дали Експото ще стане нов процъфтяващ град в града, каквито са плановете на създателите му, все още не е ясно.

„Жилищният пазар в Дубай се превърна в олицетворение на ръста на търсенето на имоти през 2021 г. Жилищният пазар в града не просто надмина миналите си нива на активност, а се нареди и сред най-добре представящите се пазари в света“, отбелязва Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още