Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турция увеличи цената на финансирането, за да не повишава лихвите

Централната банка на страната проведе едномесечен репо аукцион с 20 милиарда лири

Турция увеличи цената на финансирането, за да не повишава лихвите

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Турция предложи на националните кредитори финансиране през по-скъп канал. Това е последното усилие за спиране на спада на лирата без да се повишава основният лихвен процент.

В четвъртък централните банкери проведоха едномесечен репо аукцион с 20 милиарда лири (2,7 милиарда долара). Средната ставка за кредиторите, които са получили финансиране, е 10,96%, или с 271 базисни пункта по-висока от референтната лихва на централната банка, информира Bloomberg.

За разлика от друг метод, при който централната банка определя доходността, сега цената се е определила чрез офертите на кредиторите. Тъй като регулаторът престана да предоставя ликвидност с най-ниската си ставка от 8,25%, като прекъсна едноседмичните репо търгове през миналата седмица, турските банки, нуждаещи се от лири, участваха в търга и увеличиха цената на парите.

Още по темата

Лирата спадна, след като централната банка обяви търга, но заличи загубата си след резултатите от него. Турската валута се разменя на ниво от 7,328 за долар към 14,25 ч. българско време. Това е спад от близо 5% през този месец в най-лошото представяне в световен мащаб.

Разкъсвана между натиска на пазара за повишаване на разходите за заеми и постоянните призиви на президента Реджеп Тайип Ердоган да ги намали, централната банка на Турция търси друг начин за увеличаване на цената на парите. Вместо да променя основните едноседмични репо операции, централната банка сега преодолява разходите за финансиране ежедневно, променяйки размера на наличната ликвидност за заемодателите при различните си лихвени проценти.

Централната банка съобщи, че в четвъртък също е открила тримесечен аукцион на 20 тона злато за лири, използвайки същия метод на търг.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Паундът и еврото удариха двумесечно дъно