IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка остави лихвите на ниво от 24%

Промяна в паричната политика се очаква едва при значително подобрение на инфлацията

13:45 | 16.01.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка взе решение да запази основния лихвен процент в страната на ниво от 24%, става ясно от изявлението на сайта на регулатора.

Наскоро публикуваните данни показват, че тенденцията на ребалнсиране в икономиката е станала по-забележима, посочват банкерите. Външното търсене е запазило силата си, докато забавянето в икономическата активност продължава отчасти заради затегната парична политика.

От Турската централна банка очакват балансът по текущата сметка да запази тенденцията си на подобряване. 

"Но отново централните банкери са изправени пред трудна задача в бъдеще - съчетанието от висока инфлация и тежко икономическо забавяне оставя банката в странна позиция – тя трябва да запази затегната паричната политика, за да задържи целите си за инфлацията, които са 4 пъти над целта. От друга страна някои икономисти казват, че банката ще трябва да започне да намалява лихвите по-късно тази година, за да може да реенергизира икономиката, която се е насочила към рецесия", коментира Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Но отново централните банкери са изправени пред трудна задача в бъдеще - съчетанието от висока инфлация и тежко икономическо забавяне оставя банката в странна позиция – тя трябва да запази затегната паричната политика, за да задържи целите си за инфлацията, които са 4 пъти над целта.

Въпреки че положителната промяна при цените и вътрешното търсене са довели до известно подобрение на прогнозата за инфлацията, рисковете за ценовата стабилност продължават да преобладават. Именно поради тази причина Комитетът по паричната политика е решил да запази политиката си затегната, докато инфлацията не покаже значително подобрение.

„Централната банка ще продължи да използва всички налични инструменти за постигане на целта за ценова стабилност“, заявяват още от институцията.

Инфлационните очаквания, ценовото поведение, забавеното въздействие на неотдавнашните решения за паричната политика, приносът на фискалната политика към процеса на ребалансиране и други фактори, влияещи върху инфлацията, ще бъдат наблюдавани внимателно и, ако е необходимо, ще бъде постигнато допълнително затягане на паричната политика.

От Турската централа банката подчертават, че всяка промяна във входящите данни може да доведе до промяна на паричната политика. 

Лирата поскъпна с 1% спрямо долара до 5,38 лири за долар след публикуването на решението на банката. "Турската лира е сред най-добре представящите се валути на развиващите се пазари днес. Индексът Borsa Istanbul се покачва за 9-ти пореден ден, насочвайки се към най-дългата си печеливша поредица от над 2 години", коментира още Демокан.

Част от инвеститорите бяха загрижени, че централната банка може да понижи лихвите по време на срещата си в сряда, която предшества местните избори на 31 март, коментират чуждестранни медии. 

Високата инфлация в Турция се забавя до 20,3% за втори пореден месец през декември на фона на по-слаби данни за икономиката на страната. За сравнение, през ноември инфлацията бе на ниво от 21,62%.

Драстично увеличение на лихвените проценти от централната банка помогна на потъващата турска лира да се възстанови, след като спадна до рекордни нива спрямо долара. Това обаче предизвика срив на местното търсене и кредитна криза, която може да доведе страната до рецесия. Ръстът на БВП се е забавил до 1,6% през третото тримесечие на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Никой не пречи на Турската централна банка да са запознае с грешната лихвена политика на Българската народна банка през 1996 година и да е наясно с последиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
абе ако стане много зле, оправданието е ясно ... заради санкциите от сащ е ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още