IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация отново тръгна нагоре

Годишната инфлация се е ускорила до 10,6% през ноември от 8,6% през октомври

15:54 | 03.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турската инфлация се е повишила до двуцифрено число през ноември и така паричните облекчения вероятно ще продължат.

Годишната инфлация се е ускорила до 10,6% през ноември от 8,6% през октомври, сочат данните, публикувани от Turkstat във вторник. Това оставя реалния лихвен процент на Турция от 3,4% сред най-високите на развиващите се пазари.

Централната банка на Турция намали лихвите по заемите си с общо 10 процентни пункта на последните си три срещи, с което основният лихвен процент е достигнал 14%. Ускорението на инфлацията може да доведе до ново намаляване на лихвите след последна среща за борда за тази година, която трябва да се проведе на 12 декември. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза че и лихвените проценти и инфлацията трябва да спаднат до едноцифрени числа догодина.

От Morgan Stanley очакват цените да продължат да се покачват и през декември, а инфлацията да приключи годината на ниво от 11,3%, заяви икономистът Еркан Ергузел. „Съответно, виждаме известно пространство за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти след последната среща за годината“, каза той, като прогнозира намаление със 100 базисни пункта до 13% този месец и допълнително намаление от 200 базисни пункта през втората половина на 2020 г.

От MUFG Bank Turkey AS прогнозираха намаление от 150 до 200 базисни пункта след следващата среща на борда на централната банка.

Според гуверньора на турската централна банка Мурат Уйсал цените ще продължат да се повишават през първото тримесечие на 2020 г. Уйсал обеща, че банката ще запази "разумния процент" на възвръщаемост на инвестициите след приспадане на инфлацията, но не уточни какво има предвид под "разумно".

Инфлацията започна да се покачва през юни 2018 г., след като сривът в лирата повиши цените в икономиката, зависима от вноса, много бързо. След като достигна най-високия си процент от 25,2% през октомври 2018 г., инфлацията намаля с близо 4 процентни пункта през следващия месец, след като правителството обяви широк спектър от данъчни намаления.

В последния си тримесечен отчет за годината централната банка понижи прогнозата си за очакваната инфлация за края на 2019 г. до 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още