Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Търговският дефицит на САЩ се сви с 5,4% през октомври след рекорден износ

Частният сектор в страната е добавил 215 хил. нови работни места през ноември, което надхвърли прогнозите за 178 хил.

Търговският дефицит на САЩ се понижи през октомври, след като експортът от първата по големина икономика в света достигна рекорден връх, съобщава CNBC.

Данните на Министерството на търговията показаха, че търговският дефицит е отстъпил с 5,4% до 40,6 млрд. долара през десетия месец. Анкетираните от Ройтерс експерти очакваха спад до 40 млрд. долара.

Равнището през септември пък бе коригирано до 43 млрд. долара спрямо предварителната оценка от 41,8 млрд. долара.

Още по темата
Що се отнася до коригираното според инфлацията равнище, търговският дефицит падна до 48,3 млрд. долара в сравнение с 51,4 млрд. долара през предходния месец. Мярката влиза в изчисляването на брутния вътрешен продукт, което накара експертите да предполагат по-висок ръст на икономическата активност през настоящото тримесечие .

В основата на подобряването на показателя е по-високото търсене на американски стоки в чужбина. През октомври износът е нараснал с 1,8 на сто до 192,7 млрд. долара, като равнището е най-високото в историята.

Исторически рекорд постигна и американският експорт на петрол. Силно покачване се наблюдаваше в търсенето в Китай, което стесни търговския дефицит с втората най-голяма икономика в света.

Китай е един от най-бързо разрастващите се пазари за американски стоки въпреки забавянето на темповете на растеж през последните месеци. Износът за Канада и Мексико също достигна исторически връх, докато този за Европейския съюз отчете лек ръст.

Вносът се е увеличил с 0,4 на сто до 233,3 млрд. долара – най-високото равнище в последните 15 месеца.

Същевременно стана ясно, че частният сектор в САЩ е добавил 215 000 нови работни места през ноември според доклад на Automatic Data Processing.

Резултатът надхвърли пазарните прогнози, които бяха за равнище от 178 000. Данните бяха изненадващи и от гледна точка на проблема с блокирането на федералното правителство, който засегна щатската икономика месец по-рано.

"Пазарът на труда остава изненадващо устойчив след блокирането на правителство и авантюризма покрай тавана на дълга. Работодателите във всички индустрии издържаха на политическата битка във Вашингтон", заяви Марк Занди, главен икономист на Moody's Analytics.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Промишленото производство в САЩ расте през юли, но е под нивата преди пандемията