Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Търговският дефицит на САЩ удари 18-месечно дъно през май заради рекордния износ

Дефицитът с Китай, който е в основата на спора между Вашингтон и Пекин, е нараснал с 9,5 на сто за периода януари - май

Търговският дефицит на САЩ удари 18-месечно дъно през май заради рекордния износ

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ е намалял през май, за да достигне най-ниската си стойност за последните 18 месеца под въздействието на рекордния износ в условията на съживилото се напрежение в отношенията с търговските партньори на най-голямата икономика в света, предаде АФП, цитиран от БТА.

Дефицитът на стоките и услугите е 43,1 милиарда долара, което е спад с 6,6 на сто, при увеличение на износа с 1,9 на сто до 215,3 милиарда долара и нарастване на вноса с 0,4 на сто до 258,4 милиарда долара.

Трябва да се върнем към данните от октомври 2016 година, за да открием подобно равнище на търговския дефицит на САЩ, отбелязва АФП. 

Още по темата

Основната тенденция обаче остава непроменена, защото през първите пет месеца на годината търговският дефицит на САЩ се е увеличил със 7,9 на сто спрямо същия период на 2017 година. И само при стоките дефицитът с Китай, който е в основата на спора между Вашингтон и Пекин, е нараснал с 9,5 на сто за периода януари - май.

Причина за по-добрите от очакваното данни е нарастването на американският износ с 1,9% до рекордни 215,3 млрд. долара благодарение най-вече на ръст на износа на соя с близо 2 млрд. долара. В същото време вносът нарасна с едва 0,4% до 258,4 млрд. долара, пише БНР.

Днешният доклад сякаш изглежда в подкрепа на търговската политика, провеждана от президента Доналд Тръмп, но все още не е ясно как въвежданите от САЩ високи мита и последвалите мита от страна на Китай, Европа, Канада и Мексико ще повлияят върху американския търговски баланс.

Така например "търговската дупка" между САЩ и Китай де факто се разшири през месец май до 33,187 млрд. долара от дефицит за 27,962 млрд. долара през април, дефицитът спрямо ЕС се сви слабо до 13,387 млрд. долaра от 14,642 млрд. долара месец по-рано. Дефицитът спрямо Канада пък нарасна до 1,501 млрд. долара от 806 млн. долара през април, а спрямо Мексико - до 6,715 млрд. долара през май от 5,652 млрд. долара месец по-рано.

Ако все пак общият позитивен тренд на търговския баланс през май се запази и през следващите месеци, нетната международна търговия може да допринесе за растежа на БВП на САЩ през второто тримесечие след нейното неутрално влияние върху растежа в началото на годината.

За първите пет месеца на настоящата година вносът в САЩ се увеличи с 8,6% спрямо същия период на 2017 г., докато износът нарасна с 8,8%, като търговският дефицит се разшири на годишна база със 7,9% и все още има риск да достигне през цялата 2018 г. година рекордни за последното десетилетие нива от близо 600 млрд. долара.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

5
 
3
 
6
Pyramid до: Pyramid
преди 7 месеца
...хем да държи всички останали в подчинение. Моментът, обаче, не е ли изтърван?
5
 
3
 
5
Pyramid до: bgMan
преди 7 месеца
BTW, Перчемлията, хем иска да НЕ прави генерални промени в икономическия модел на взаимо/въз/действие (
7
 
4
 
4
преди 7 месеца
Аз взех да си мисля че, един истински обемен и адекматен макроикономически модел, изтъркалян няколко месеца през супер-пупер компютрите на Краваристан, може да „проиграе” предварително една икономическа супер война и да дава препоръки. Дали са, или не са правили подобна предварителна симулация - и доколко адекватно е било подобно моделиране, ще си проличи близките 2 години. Без трикратно потвърдени данни на такова ниво, да се почва и разгаря конфликт, в който УСА са едната страна а, останалият свят - другата, е лудост.
...или поне поле за изява на див петел с оранжев перчем. Важното е, че новата световна икономическа криза/възможност/ вече е в ход.
1
 
9
 
3
преди 7 месеца
Търговски дефицит от $600 милиарда !!! не е лесно да се овладее с половинчати мерки.
Разбирам го Тръмп и продължавам да следя тенденцията.
7
 
9
 
2
преди 7 месеца
Рекордния износ НЕ Е съживил икономиката, а свития внос заради митата на Тръмп. Имаме голям ръст в новооткритите работни места и ръст на доходите в реално отношение за пръв път от 30-на години.... Тръмп ще съсипе Германия до 2020, а ако бъде избран за втори мандат това ще е краят на немското икономическо чудо...

Още от Новини
Турската централна банка отчете печалба от над 10 млрд. долара през 2018 г.