IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличеният внос на коли стимулира икономиката на Израел до ръст от 15,4%

Потребителските разходи се увеличават с годишен темп от 36,3% през второто тримесечие, докато брутното образуване на основен капитал расте с 9,7 на сто

15:07 | 16.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Израелската икономика нараства с 15,4% на годишна база през второто тримесечие, до голяма степен благодарение на премахването на ограничителните мерки срещу коронавируса, съобщава Bloomberg. 

Данните, публикувани в понеделник от Централното статистическо бюро на Израел, отбелязват значителен обрат спрямо първото тримесечие, когато икономиката се сви с ревизираните 1,4%. Растежът е стимулиран и от значителното увеличение на вноса на леки автомобили в сравнение с предходното тримесечие, според статистическото бюро.

Израелската икономика се възстанови бързо, след като се сви с 2,5% през 2020 г. поради националните блокади, свързани с пандемията от коронавирус. Процъфтяващата високотехнологична сцена, относително ниските разходи по заеми и силното частно потребление помагат на икономиката да се насочи към разширение, като Израелската централна банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 5,5% през тази година.

Потребителските разходи се увеличават с годишен темп от 36,3% през второто тримесечие, докато брутното образуване на основен капитал расте с 9,7 на сто.

Разхлабената фискална и парична политика, прилагана по време на пандемията, също допринася за силния ръст в потреблението и инвестициите.

Въпреки това разпространението на делта варианта на коронавируса продължава да замъглява икономическите перспективи за тази година. Новото правителство, ръководено от Нафтали Бенет, обеща да направи всичко възможно, за да предотврати нова национална блокада, макар да не изключва напълно такава.

През юни израелският парламент одобри новото правителство, водено от Бенет, с което се сложи край на 12-годишния мандат на Бенямин Нетаняху като министър-председател. 

Гуверньорът на централната банка на страната Амир Ярон заяви миналата седмица пред Bloomberg, че нова едномесечна блокада може да понижи прогнозите за растеж за годината с половин процентен пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още