IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори пореден месец на ръст на безработицата в Япония

Пазарът на труда в Япония е най-наситен от десетилетия, като служителите често напускат работните си места в търсене на по-добри позиции

13:20 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Продавачи и купувачи на рибния пазар в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Продавачи и купувачи на рибния пазар в Токио. Снимка: Ройтерс

Безработицата в Япония се е повишила леко за втори пореден месец през ноември, се посочва в публикуваните днес данни на правителството, цитирани от DPA.

Сезонно коригираното ниво на безработицата е било 2,5 процента, което е леко увеличение с 0,1 процента спрямо предходния месец, според министерство на вътрешните работи и комуникациите.

Пазарът на труда в Япония е най-наситен от десетилетия, като служителите често напускат работните си места в търсене на по-добри позиции.

Броят на безработните хора е нараснал с 50 000 спрямо предходния месец до 1,73 милиона души, след сезонна корекция.

Междувременно наличността на работни места се се подобрила през ноември, което показва, че компаниите имат силно желание да наемат повече служители на фона на тежкия недостиг на работна ръка.

Съотношението на търсещите работа към свободните позиции е 1,63, се посочва в данните на министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието. То се е увеличило за първи път от два месеца, след като намаля до 1,62 миналия месец. Това съотношение означава, че е имало 163 свободни позиции на всеки 100 души, търсещи работа, като показателят се приближава до най-високото ниво от 45 години.  

Междувременно други данни от страната показаха, че промишленото производство в Япония се е понижило с 1,1 на сто през ноември спрямо предходния месец. Индексът, измерващ производството в заводи и мини, с отчитане на сезонните фактори, е бил на ниво 104,7 пункта спрямо базата от 100 пункта през 2015 година, информира министерството на икономиката, търговията и промишлеността.
 
Ведомството запазва цялостната си оценка, че промишленото производство бавно нараства. За декември се очаква повишение с 2,2 на сто, а за януари - спад от 0,8 на сто.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още