Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Вълка от Уолстрийт: Първичното предлагане на криптовалути е най-голямата измама

Джордан Белфорт разкритикува привличането на средства за финансиране на начинания за подобряване на търгуването и инвестирането в дигитални валути

Вълка от Уолстрийт: Първичното предлагане на криптовалути е най-голямата измама

Снимка: Архив Ройтерс

Джордан Белфорт, бившият брокер, вдъхновил филма "Вълка от Уолстрийт", разкритикува особено модерното напоследък първично предлагане на криптовалути, като го определи като "най-голямата измама в историята", която "ще се пръсне в лицата на хората", пише Financial Times.

Предупреждението му идва на фона на вълната от първични предлагания на криптовалути (Initial Coin Offering, ICO), които привличат средства онлайн, като продават на инвеститорите дигитални токени в замяна на криптовалути като биткойн и етер.

От началото на тази година са организирани 202 първични предлагания на криптовалути, които са привлекли над 3 млрд. долара, сочат данни на Coinschedule.com. По-голямата част от тях предвиждат да се подобри търгуването и инвестирането в дигитални валути.

Още по темата

Белфорт, който прекара 22 месеца в затвора, след като се призна за виновен в измама с ценни книжа и пране на пари, прави паралел между модерното през 70-те и 80-години на миналия век т. нар. "финансиране на сляпо", при което компаниите набират средства от инвеститорите, без да уточняват за какво ще се използват парите. При много подобни начинания средствата потъват, без да се направи и една инвестиция, но не и преди брокерите да приберат големи комисиони.

"Организаторите на ICO извършват огромна измама от най-висш порядък спрямо всички", заяви Белфорт. "Вероятно 85% от хората нямат лоши намерения, но има проблем, ако 5 или 10% се опитват да ви измамят, тогава става бедствие."

Стартиращите компании твърдят, че финансирането чрез ICO е законен модел за набиране на средства, който е част от по-широко движение за промяна в модела на големите банки и фондовете за рисков капитал. Купувачите на токени обикновено получават достъп до бъдеща услуга, след като тя бъде стартирана, или права върху реализираните печалби.

Според Белфорт обаче използваните техники наподобяват тактиките, прилагани от кол центрове, които продават съмнителни инвестиции по телефона – намиране на предлагане, агресивна реклама, пускане на малка част на пазара, засилване на интереса, включително с помощта на знаменитости, и след това разпродажби наличностите преди цената да се е сринала.

"Всички искат да яхнат вълната в момента", коментира той. "Не казвам, че има нещо нередно в идеята за криптовалутите, нито дори с луковиците на лалетата. Става въпрос за хората, които ще се включат и ще опорочат идеята".

След като излезе от затвора през 2005 г., 55-годишният Белфорт изгради кариера като писател и мотивационен лектор. В момента е в кампания по промотиране на новата си книга "Way of the Wolf".

Междувременно съветва приятелите си да не участват в първични предлагания на криптовалути. "Това е най-голямата измама в историята, такава гигантска измама, която ще се пръсне в лицата на много хора. Това е много по-лошо от всичко, което съм правил аз", твърди той.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (5)

1
 
3
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
факт, да продаваш илюзия е измама... но тук даже е продават в аванс :):)
6
 
4
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Я гледай ти.Тоя явно негрите са го вразумили у затворо.Попаднал е на *** с големи самолетоносачи и е станал човек
4
 
27
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Коментар от професионалист - ако не друго поне ги надушва измамите след като и той е въртял подобни схеми.
12
 
5
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
колко гот. Сардините са отдаван изван пазара, обрани. рибата тон и та е узвън пазара - удавена. СЕГА ЗА КОЙНИТЕ СЕ БИЯТ АКУЛА ВЪРСЪС КОСАДКА, ВЪРСЪС КИТОЛОВЕН КОРАБ!
Шоуто си заслужавас! Дигай над 10 000 за долър и ше гуедаме пукащите кости на банкстерите....надлъгани, наебани, да си викат: ма кака така нема некой по-долу от хранителната верига да захапе стръвта?
Аз уично купих пукансек, ак47 и се сврех у дълбока дупка с кабелна телевисион.
13
 
7
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ама и авторитет сте намерили да цитирате...

Още от Новини
Промишленото производство в САЩ надмина значително прогнозите за февруари